‘Binnenvaart geeft transportsector impuls’

19 april 2016Leestijd: 1 minuut

ZOETERMEER (ANP) – De transportsector zal dit jaar 2,5 procent meer vracht vervoeren dan een jaar eerder. Met name het herstel van de binnenvaart, die in 2015 onder meer kampte met de lage waterstand op de Rijn, draagt voor een belangrijk deel bij aan de verwachte volumegroei. Dat concludeert onderzoeksbureau Panteia dinsdag in zijn kwartaalrapport over de branche.

Voor dit jaar voorziet Panteia een groei van 3,2 procent voor de binnenvaart, vooral internationaal. Over de weg wordt een groei verwacht van 2,3 procent, aangejaagd door de productgroepen chemie en energie.

De invoering van Belgische tol eerder deze maand maakt wegvervoer in België minder aantrekkelijk. Volgens Panteia betekent deze ontwikkeling een kleine versterking van de handelspositie van Nederland ten opzichte van Antwerpen.

Spoorvervoer is volgens de onderzoekers dit jaar goed voor een groei van 1,7 procent.