Beurzen kabbelen rond slotstanden

14 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen kwamen donderdag maar mondjesmaat in beweging. In Amsterdam werden onder meer kleine koersverliezen gemeld bij zwaargewichten Shell en Unilever. Laatstgenoemde presenteerde als eerste van de grote fondsen de cijfers over het eerste kwartaal.

De AEX stond omstreeks 11.45 uur nagenoeg vlak op 450,03 punten en de MidKap-index daalde 0,1 procent tot 686,15 punten. De toonaangevende indices in Londen en Parijs leverden 0,1 procent in, terwijl de DAX in Frankfurt 0,3 procent steeg.

Unilever zag zijn marktwaarde 0,4 procent dalen. Het was- en voedingsmiddelenconcern rapporteerde een omzet van 12,5 miljard euro over de eerste drie maanden, 2 procent minder dan een jaar eerder. Het bedrijf kampte met negatieve wisselkoerseffecten, die in financiële zin een goede gang van zaken in opkomende markten teniet deden.

Daling olieprijzen

Shell (min 0,3 procent) had last van een verdere daling van de olieprijzen. Rusland en andere grote olielanden komen dit weekend in Doha bijeen om over de huidige malaise in de sector te praten. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal de oliemarkt in de tweede helft van het jaar meer in balans komen.

Nestlé, een voorname concurrent van Unilever, kwam ook met cijfers. Het Zwitserse bedrijf zag zijn omzet in het eerste kwartaal toenemen in het traagste tempo sinds 2009. De groei van 3,9 procent was alsnog beter dan marktkenners voorzagen, waarvoor Nestlé op de beurs in Zürich werd beloond met een plus van 1,8 procent.

Tegenvallend resultaat

Burberry (min 5,7 procent) moest het in Londen ontgelden nadat het modehuis tegenvallende resultaten over de eerste helft van zijn gebroken boekjaar presenteerde.

In Frankfurt verloor Rocket Internet ruim 10 procent. De start-up investeerder zetten vorig jaar een verlies gelden van krap 200 miljoen euro in de boeken. Wel wordt voor dit jaar een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid wordt verwacht.

De euro werd verhandeld voor 1,1260 dollar. Woensdag had de eenheidsmunt bij het scheiden van de Europese markten nog een waarde van 1,1276 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 41,67 dollar en Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 44,05 dollar per vat.