ASML verwacht stevige omzetgroei

20 april 2016Leestijd: 1 minuut

VELDHOVEN (ANP) – Chipmachinefabrikant ASML voorziet voor het tweede kwartaal een stevige groei van de opbrengsten, tot circa 1,7 miljard euro. In de eerste drie maanden van het jaar nam de omzet nog af van 1,4 miljard naar 1,3 miljard euro. De nettowinst liep met ongeveer een derde terug tot 198 miljoen euro.

De winstgevendheid blijft wel onder druk staan. Afgelopen kwartaal liep de brutomarge al terug, van 46 naar 42,6 procent, doordat het bedrijf vooral goedkopere machines verscheepte. In het tweede kwartaal komt de marge naar verwachting uit rond de 42 procent.

Klanten bestelden afgelopen periode voor 835 miljoen euro aan productiemachines bij ASML. Dat is flink minder dan de 1,2 miljard euro aan orders die in het vierde kwartaal kon worden bijgeschreven. De totale orderportefeuille werd iets kleiner, maar bleef goed voor een toekomstige omzet van ruim 3 miljard euro.