AkzoNobel koploper in positieve AEX

19 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam liet dinsdag aan het einde van de ochtend een stevige plus zien. AkzoNobel voerde de graadmeter aan na beter dan verwachte kwartaalcijfers. Ook elders in Europa kreeg de opmars die maandag tegen het eind van de handelsdag werd ingezet een vervolg.

De AEX stond omstreeks 11.40 uur 1,1 procent hoger op 455,65 punten en steeg de MidKap 0,4 procent tot 683,04 punten. De toonaangevende indices in Parijs en Frankfurt kregen er 1,3 en 2,2 procent bij. In Londen ging de FTSE 0,6 procent vooruit.

AkzoNobel werd 3 procent meer waard. Het verf- en chemieconcern zag zijn omzet vorig kwartaal dalen door negatieve wisselkoerseffecten, maar wist meer producten te verkopen en voerde zijn nettowinst met 50 procent op. De resultaten waren voor de Belgische bank KBC aanleiding om zijn beleggingsadvies te verhogen.

Randstad

Uitzender Randstad won 2,7 procent, mede dankzij cijfers van brancheorganisatie ABU waaruit bleek dat de sterke groei van de uitzendsector ook vorige maand aanhield Unilever completeerde de top drie van de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 2,5 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers van concurrent Danone (plus 3,7 procent in Parijs).

Navigatiedienstverlener TomTom boekte in het eerste kwartaal meer omzet dan een jaar eerder en wist een verlies om te buigen naar winst. Met een koerswinst van 2,8 procent ging TomTom aan kop in de MidKap.

Euro

In Parijs steeg Rémy Cointreau ruim 7 procent. De drankenproducent kwam met onverwacht sterke kwartaalcijfers, waaruit onder meer bleek dat de verkopen in China herstellen.

Cosmeticamaker L’Oréal zag zijn beurswaarde in de Franse hoofdstad met 5 procent stijgen na beter dan verwachte resultaten. Met name in Noord-Amerika werd meer make-up verkocht. In het kielzog van L’Oréal won concurrent Beiersdorf in Frankfurt bijna 4 procent.

De euro werd verhandeld voor 1,1335 dollar, tegen 1,1315 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 1,3 procent tot 40,29 dollar en Brentolie werd 1,4 procent duurder op 43,50 dollar per vat.