AkzoNobel groeit in lastige markten

19 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – AkzoNobel heeft afgelopen kwartaal zijn verkopen en winst weten op te voeren, ondanks aanhoudend lastige marktomstandigheden. Dat maakte het verf- en chemieconcern dinsdag bekend.

AkzoNobel boekte in het eerste kwartaal een omzet van 3,4 miljard euro. Dat was 4 procent minder dan een jaar eerder. Die daling kwam onder meer door lagere prijzen en wisselkoerseffecten. De hoeveelheid verkochte goederen nam wel toe. Het bedrijfsresultaat verbeterde met 17 procent naar 357 miljoen euro en de nettowinst ging met 50 procent omhoog naar 240 miljoen euro.

Het moederbedrijf van merken als Sikkens, Ceta Bever en Alabastine wist de winst afgelopen kwartaal vooral op te voeren dankzij kostenbesparingen.

Marktomstandigheden onzeker

Volgens AkzoNobel blijven de marktomstandigheden onzeker ,,met uitdagende omstandigheden in verschillende landen en segmenten”. Daarbij blijven de prijzen onder druk staan, terwijl wisselkoersen onveranderd een negatieve invloed hebben op de resultaten.

De ontwikkelingen waren bij alle divisies vergelijkbaar. Zowel bij de decoratieve verven, de coatings, als de specialistische chemicaliën werden de verkopen opgevoerd en verbeterde het bedrijfsresultaat. De omzet ging bij alle drie de onderdelen achteruit.

Verbetering

Financieel directeur Maëlys Castella gaf in een toelichting aan dat AkzoNobel de afgelopen maanden verbetering zag in Europa, vooral in Frankrijk. De omstandigheden blijven volgens haar echter ook daar uitdagend. In Zuidoost-Azië en India werden goede zaken gedaan, terwijl er ook in China sprake was van groei.

In Zuid-Amerika heeft AkzoNobel veel last van de economische en politieke problemen in Brazilië. De sterke waardedaling van de Braziliaanse real is dan ook een van de hoofdoorzaken van de negatieve wisselkoerseffecten die het concern ervaart.