‘AEX opent Koningsdag met klein verlies’

27 april 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (AFN) -De AEX opent woensdag naar verwachting met een klein verlies. De handel op Beursplein 5 zal vanwege Koningsdag dun zijn. De aandacht gaat vooral uit naar buitenlandse bedrijven die de boeken openden. Onder meer de Belgische supermarktketen Delhaize, fusiepartner van Ahold, kwam met resultaten naar buiten.

Dinsdag sloot de AEX-index 0,2 procent hoger op 447,64 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 666,36 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs koersten 0,3 procent in de min, Londen won 0,4 procent.

Delhaize zag de omzet afgelopen kwartaal met 5,7 procent oplopen. De winst viel bijna vier keer zo hoog uit als een jaar eerder. De groei is deels te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Delaize haalt net als Ahold het leeuwendeel van zijn omzet in de Verenigde Staten.

Statoil

Volgens zakenkrant La Tribune wordt topman Philippe Mellier van het Zuid-Afrikaanse diamantbedrijf De Beers mogelijk de nieuwe baas van luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Ook twee divisiedirecteuren van vliegtuigbouwer Airbus, Guillaume Faury en Franois Auque, zouden op de shortlist staan.

De scherpe daling van de olieprijzen kon door het Noorse olie- en gasconcern Statoil maar mondjesmaat worden gecompenseerd met kostenbesparingen. Het bedrijf zette een winst in de boeken die 86 procent lager lag dan een jaar eerder. Toch zijn de resultaten aanzienlijk beter dan verwacht. Door de bank genomen voorzagen analisten rode cijfers. Ook het Franse Total kwam met beter dan verwachte cijfers naar buiten.

Dow Jones

Sportartikelenproducent Adidas staat in Frankfurt in de schijnwerpers nadat het Duitse bedrijf de winstverwachting voor het hele jaar naar boven toe bijstelde.

De beurzen in New York bleven dinsdag, ondanks een dik pak kwartaalcijfers redelijk dicht bij huis. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 17.990,32 punten. De brede S&P 500 klom 0,2 procent tot 2091,70 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,2 procent omlaag naar 4888,31 punten.

Euro

De Japanse Nikkei-index daalde 0,4 procent tot 17.390,49 punten. Ook elders in Azië gingen de beurzen omlaag.

Amerikaanse olie werd woensdagochtend 1,1 procent duurder op 44,54 dollar per vat. Ook Brentolie werd 1,3 procent duurder, op 46,33 dollar per vat. De euro werd voor 1,1300 dollar verhandeld, tegen 1,1271 dollar bij het slot van de Europese beurzen.