TenneT gaat 22 miljard euro investeren

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

ARNHEM (ANP) – Elektriciteitsnetbeheerder TenneT gaat de komende tien jaar circa 22 miljard euro aan investeringen doen in infrastructuur op land en op zee. Dat liet TenneT dinsdag weten.

Volgens TenneT moet de extra capaciteit opstopping op het net, bijvoorbeeld op dagen met veel wind, voorkomen en moet het mogelijk worden om energie verder te transporteren naar de verbruikscentra. De netbeheerder stelt dat deze netuitbreidingen zullen zorgen voor een betrouwbaar aanbod van duurzame energie in heel Europa en uiteindelijk zullen leiden tot lagere elektriciteitsprijzen voor eindgebruikers.

In maart vorig jaar had TenneT nog plannen voor 20 miljard euro aan investeringen voor de komende tien jaar.

Resultaten 2015

In 2015 investeerde TenneT 2,4 miljard euro in onderhoud en uitbreiding van hoogspanningsnetten. Volgens TenneT was dat het hoogste investeringsniveau ooit. De algehele netbeschikbaarheid bedroeg bijna 100 procent, ondanks een stroomstoring in een groot deel van Noord-Holland en een klein deel van Flevoland in maart vorig jaar.

De stroomtransporteur meldde verder ook zijn resultaten van 2015. Er werd door het staatsbedrijf een omzet behaald van bijna 3,3 miljard euro, met een bedrijfsresultaat gecorrigeerd voor bijzondere posten van 704 miljoen euro. TenneT keert 196 miljoen euro aan dividend uit aan de Nederlandse staat, tegen 116,5 miljoen euro een jaar eerder. Sinds TenneT in 1998 werd opgericht, is 759 miljoen euro naar de staatskas gegaan.