Stevige winsten op Wall Street

01 maart 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York kleurden dinsdag halverwege de sessie donkergroen. Net als in Europa was de stemming onder beleggers opperbest, onder meer dankzij enkele economische cijfers die beter waren dan verwacht.

De Dow-Jonesindex stond na ruim vier uur handel 2 procent hoger op 16.841 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 2,1 procent bij en kwam op 1973 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,4 procent tot 4669 punten.

Uit nieuwe cijfers bleek dat de industrie in de VS deze maand tekenen van herstel toont. Verder gingen de bouwuitgaven in januari sterker omhoog dan verwacht.

Dow Jones

Vrijwel alle fondsen in de Dow Jones zagen dinsdag hun beurswaarde stijgen. United Technologies was de enige duidelijke verliezer met een min van 2 procent. Branchegenoot Honeywell (plus 3,8 procent) liet weten af te zien van zijn wens om te fuseren met het industriële concern. Een week geleden doken berichten op dat beide concerns in gesprek waren over een fusie. United Tech wees de toenaderingspogingen toen meteen al van de hand.

Financiële concerns waren in trek bij beleggers. JPMorgan Chase won met 4,4 procent het meeste van alle hoofdfondsen in de Dow Jones. Het aandeel Morgan Stanley stond 5,6 procent hoger, Citigroup won 5,5 procent.

Krimp

Ook retailers Amazon en Tiffany deden het goed, met plussen van circa 3,5 procent. Techgigant Apple won 4 procent en oliereus Chevron 3,4 procent.

Een andere sector die in de belangstelling stond was de autobranche. Ford en Fiat Chrysler wonnen 3 en 7 procent na publicatie van sterke verkoopcijfers over de maand februari. General Motors kreeg er bijna 2 procent bij ondanks een lichte krimp van de verkopen..

Olie

Biotechnologiebedrijf Exelixis hoorde verder bij de uitblinkers, dankzij lager dan verwachte verliezen. Het aandeel ging 6 procent omhoog. Zonne-energieconcern SunEdison kelderde 20 procent na de bekendmaking dat het niet op tijd zijn jaarprestaties zal openbaren.

De olieprijzen schommelden dinsdag nogal. Amerikaanse ruwe olie was halverwege de handelsdag 2 procent duurder op 34,41 dollar per vat. De prijs van een vat Brentolie ging 0,7 procent omhoog tot 36,81 dollar. De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0843 dollar bij het Europese slot eerder op de dag.