Pensioenfonds ABP staat er nog slechter voor

04 maart 2016Leestijd: 1 minuut

AMSTERDAM (ANP) – Nederlands grootste pensioenfonds ABP is er in de eerste maanden van dit jaar nog slechter voor komen te staan. Volgens bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool is de zogeheten dekkingsgraad eind februari ,,in de buurt van de 90 procent” beland.

Ze zei dat in een interview in De Telegraaf van vrijdag. Ambtenarenfonds ABP en ook het grote zorgfonds PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. Een dergelijk scenario speelt waarschijnlijk voor meer fondsen. Dit komt doordat hun financiële positie door de lage rente en allerlei regels om voldoende buffers aan te houden flink onder druk staat.

De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds aan zijn toekomstige verplichtingen kan voldoen. Een score van 90 procent betekent dat de financiële positie van ABP momenteel fors onder het vereiste niveau zit.