Grondstoffensector uit gratie op Wall Street

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten

NEW YORK (ANP) – De aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag in het laatste handelsuur op verlies. Met name de grondstoffensector was uit de gratie. De onverwacht sterke krimp van de Chinese export drukte het sentiment.

De Dow-Jonesindex stond omstreeks 21.30 uur (Nederlandse tijd) 0,6 procent lager op 16.974 punten. De bredere S&P 500 zakte 1 procent tot 1981 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq moest ook 1 procent terug en kwam op 4661 punten.

De Chinese export kelderde in februari in het sterkste tempo in bijna zeven jaar. Daardoor werden de zorgen over China en de afzwakkende wereldeconomie nieuw leven ingeblazen. Grondstofbedrijven als Freeport Freeport-McMoRan (min 11,6 procent), US Steel (min 9,2 procent) en Alcoa (min 7,2 procent) deden een forse stap terug.

Olie

Ook olie werd goedkoper. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4,4 procent naar 36,24 dollar. Brent werd 3,4 procent goedkoper op 39,44 dollar. In het kielzog leverden ook oliebedrijven als Chevron (min 2 procent) en ExxonMobil (min 2,1 procent) aan beurswaarde in.

De Amerikaanse kledingketen Urban Outfitters maakte een fikse koerssprong. Het aandeel werd 17 procent meer waard dankzij beter dan verwachte resultaten.

Uitverkoop

Voor hamburgerketen Shake Shack gold het tegenovergestelde. Het bedrijf handhaafde zijn voorzichtige verkoopprognoses voor dit jaar. Beleggers deden het aandeel daarop in de uitverkoop. Shake Shack verloor ruim 10 procent aan beurswaarde.

Nike behoorde met een winst van 1,2 procent tot de winnaars in de Dow-Jonesindex. De sportkledinggigant schortte dinsdag de samenwerking op met de Russische tennisdiva Maria Sjarapova. Die bekende maandag dat ze bij de Australian Open was betrapt op een verboden middel.

De euro was 1,1007 dollar waard, tegen 1,1030 dollar bij het Europese slot.