‘Gelijk loon bij werk in ander EU-land’

08 maart 2016Leestijd: 1 minuut

STRAATSBURG (ANP) – Werknemers die in een ander EU-land aan de slag gaan moeten net zo betaald krijgen als hun collega’s die in het gastland hetzelfde werk doen. Ook arbeidsvoorwaarden als bonussen en vergoedingen moeten worden gelijkgetrokken.

Dit voorstel van EU-commissaris Marianne Thyssen (Werk en Sociale Zaken) moet oneerlijke concurrentie en uitbuiting van werknemers tegengaan. Zij krijgen meer rechtszekerheid, zei de Belgische politica dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Het gaat om een aanpassing van de zogenoemde detacheringsrichtlijn uit 1996, waarin de minimale arbeidsvoorwaarden worden vastgelegd. Thyssen wil een maximale detacheringstermijn van twee jaar. De werknemer blijft in eigen land sociale premies afdragen.

Europese Unie

Bijna twee miljoen EU-burgers zijn tijdelijk tewerkgesteld in een ander land in de Europese Unie, veelal in de bouw-, transport, en landbouwsector. Nederland telde in 2014 bijna 88.000 gedetacheerde werknemers uit andere EU-landen. Ruim 116.000 werknemers uit de EU werden in Nederland tewerkgesteld. Hiermee staat Nederland op respectievelijk de vijfde en vierde plek.

Werkgevers betalen gedetacheerden vaak fors minder dan in dat land normaal is, een praktijk die ook wel sociale dumping wordt genoemd. Het voorstel moet onder meer de soms dubieuze praktijken van onderaannemers bestrijden.

De 28 lidstaten en het Europees Parlement gaan zich nu over de plannen buigen. West-Europese landen maken zich al langer hard voor andere regels, maar Oost-Europese landen vrezen dat hun bedrijven er minder concurrerend door worden.