Autoverkoop groeit harder dan in Europa

02 maart 2016Leestijd: 1 minuut

DEN HAAG (ANP) – Nederlanders hebben vorig jaar 449.000 nieuwe auto’s gekocht, 16 procent meer dan in 2014. Daarmee groeit de autoverkoop harder dan gemiddeld in de Europese Unie. In de hele EU werden 9 procent meer auto’s verkocht.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek staat de Nederlandse groei in de top van Europa. In Ierland steeg de autoverkoop het hardst, bijna 30 procent. In Cyprus en Portugal ging de verkoop met een kwart vooruit. Nederland groeide in procenten sneller dan Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Estland en Luxemburg zijn de enige landen waar de verkoop kromp.

De stijging in Nederland komt vooral door fiscale veranderingen, die op 1 januari zijn ingegaan. De wijziging joeg de verkopen in de afgelopen maanden van vorig jaar op. In december 2015 lag de verkoop 90 procent hoger dan in december 2014.

In aantallen heeft Duitsland de grootste automarkt. De oosterburen kochten vorig jaar ruim 3,2 miljoen nieuwe auto’s.