AEX opent in de min

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De aandelenbeurs in Amsterdam is dinsdag met verlies geopend. Ook andere Europese graadmeters begonnen de dag in mineur. Beleggers reageerden op tegenvallende cijfers over de Chinese export, en blijven verder in afwachting van de ECB-vergadering van donderdag.

De Amsterdamse AEX-index stond ruim een halfuur na de opening 1 procent in de min op 431,45 punten. De MidKap ging 1 procent omlaag naar 669,60 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,9 tot 1,4 procent in.

Dinsdagochtend bleek uit nieuwe cijfers dat de export van China in februari sterk is gedaald. Beter nieuws kwam er uit Duitsland. Daar nam de industriële productie onverwacht sterk toe.

MidKap

In de AEX boekte alleen Delta Lloyd een overtuigende winst, met een plus van 1,6 procent. Het sterkste verlies werd met een min van 4,6 procent genoteerd door staalfabrikant ArcelorMittal. Randstad en Unilever verloren circa 1,5 procent.

In de MidKap zakte TKH bijna 1 procent. Het technologiebedrijf werd door beleggers niet beloond voor de groei van de winst en omzet die over 2015 werd gerapporteerd en de dividendverhoging die aandeelhouders in het vooruitzicht werd gesteld.

Air France-KLM leverde 1,5 procent in. De luchtvaartcombinatie meldde voorbeurs in februari opnieuw meer passagiers te hebben vervoerd dan een jaar eerder.

Euro

In Frankfurt werd farmaceut Merck 0,5 procent minder waard, na de publicatie van zijn jaarcijfers. Energiegigant RWE won 0,7 procent na de presentatie van zijn definitieve cijfers. Daaruit bleek dat het moederbedrijf van Essent vorig jaar een verlies van 170 miljoen euro heeft geleden.

De euro was dinsdagochtend 1,1025 dollar waard, tegen 1,0995 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese beurzen maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent naar 37,60 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 40,46 dollar per vat.