AEX krabbelt iets op

08 maart 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag in de min, al was het verlies minder groot dan eerder op de dag. Ook elders in Europa liepen de verliezen wat terug. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de ECB op donderdag. Tegenvallende cijfers over de Chinese economie deden het sentiment geen goed.

De AEX stond kort na de openingsbel op Wall Street 0,7 procent in de min op 433,10 punten. De MidKap ging 1,7 procent omlaag naar 664,84 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs leverden tot 0,8 procent in.

De uitvoer van China lag een kwart lager dan een jaar eerder, de sterkste daling sinds 2009. Dit geeft aan dat China niet kan rekenen op de buitenlandse handel als impuls voor de afzwakkende economische groei. Ook wordt de zwakkere vraag naar Chinese producten in de rest van de wereld erdoor onderstreept.

Europa

Met name grondstofbedrijven in Europa hadden het zwaar. In de AEX stond staalconcern ArcelorMittal onderaan met een verlies van 5,5 procent. In de MidKap noteerde roestvrijstaalbedrijf Aperam een min van 2,9 procent. In Londen leden de mijnbouwers BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto en Glencore verliezen van 6,5 tot 12 procent.

Kunstmestproducent OCI voerde de AEX aan met een winst van 2,3 procent. Kabelaar Altice (plus 0,9 procent) en digitaal beveiliger Gemalto (plus 0,6 procent) completeerden de top drie.

TKH

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak tekende technologiebedrijf TKH een verlies op van 5,7 procent. TKH werd door beleggers niet beloond voor de groei van de winst en omzet die over 2015 werd gerapporteerd en de dividendverhoging die aandeelhouders in het vooruitzicht werd gesteld.

In Frankfurt werd Deutsche Post 4 procent meer waard. Het postbedrijf kondigde aan voor 1 miljard euro aan aandelen terug te kopen. Het inkoopprogramma zal deze maand nog van start gaan en zal een jaar in beslag nemen.

Overname

Modehuis Burberry won in Londen krap 6 procent. Volgens zakenkrant Financial Times is het bedrijf bezig zich te wapenen tegen een mogelijke overname.

De euro was 1,1045 dollar waard, tegen 1,0995 dollar bij het Europese slot maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,3 procent naar 37,41 dollar. Brent werd 1,1 procent goedkoper op 40,40 dollar.