Europese beurzen nemen gas terug

29 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De hoofdindex van de Amsterdamse beurs stond maandag halverwege de dag op licht verlies. Ook in de rest van Europa kleurden de graadmeters rood. Nieuwe Europese inflatiecijfers en een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken zorgden rond 11 uur wel voor een opleving, maar de reactie van beleggers hierop bleef beperkt.

De AEX stond rond het middaguur 0,4 procent lager op 420,81 punten. De MidKap steeg met 0,3 procent tot 652,46 punten. De indices in Londen, Parijs en Frankfurt zakten tot 1,6 procent. Analist Tycho Schaaf van onlinebroker Lynx spreekt van een ,,kalme sessie”, waarbij wat gas teruggenomen wordt na het drukkere einde van vorige week.

Fors lagere energieprijzen zorgden ervoor dat het leven in de eurolanden in februari gemiddeld 0,2 procent goedkoper is geworden, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat. Door de negatieve inflatie lijkt de kans groter geworden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de geldkraan verder open zet. De Chinese centrale bank kondigde aan dat banken in het land minder aan kapitaalbuffers moeten aanhouden.

ArcelorMittal

ArcelorMittal was met een plus van een 4,2 procent ruimschoots koploper in de AEX. Het staalconcern profiteert ervan dat China eindelijk werk gaat maken van de enorme overcapaciteit in de kolen- en staalindustrie in het land. De Chinese overheid meldde maandag dat het naar verwachting 1,8 miljoen mensen gaat ontslaan. Sterkste daler was Randstad. De uitzendorganisatie zag zijn aandeel 1,4 procent in waarde zakken.

PostNL won 2,3 procent. De onderneming zag de omzet vorig kwartaal licht stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst steeg met een vijfde. Het bedrijf denkt dat mogelijk vanaf 2017 dividend kan worden betaald. Dat blijft echter afhankelijk van de rentestand en de overname van TNT.

AND

AND International Publishers won bij de kleinere bedrijven 7,6 procent. Het bedrijf heeft verkennende gesprekken met meerdere partijen over een mogelijke overname tot nader order opgeschort. Aanhoudende en recente positieve ontwikkelingen rondom het bedrijf hebben de kaartenmaker tot dat besluit doen komen.

Voor een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent minder betaald op 32,66 dollar. Brent steeg 0,5 procent in prijs tot 35,29 dollar per vat. De euro was 1,0905 dollar waard, tegen 1,0935 dollar bij het Europese slot van vrijdag.