AEX lager de week uit

19 februari 2016Leestijd: 2 minuten

AMSTERDAM (ANP) – De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag lager gesloten. Een dalende olieprijs zette het sentiment op de beursvloeren onder druk. In Amsterdam ging het aandeel Boskalis in de AEX hard onderuit, na een afwaardering door ABN AMRO.

De hoofdindex eindigde de handelsdag 0,4 procent lager op 411,96 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 634,74 punten. Parijs en Frankfurt leverden tot 0,8 procent in. De FTSE in Londen ging 0,4 procent omlaag. De prijs van Brentolie zakte 3,6 procent tot 33,06 dollar per vat. Amerikaanse olie werd 4,2 procent goedkoper bij 29,47 dollar per vat.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis stond onderaan de AEX, met een min van 9,7 procent. ABN AMRO verlaagde zijn beleggingsadvies. Daarbij gaven ze aan dat de onderneming last krijgt van de malaise in de oliesector.

Aegon

Aegon behoorde ook tot de grotere verliezers met een min van 4,2 procent. De verzekeraar zag zijn nettowinst vorig kwartaal onverwacht sterk oplopen. De onderliggende winst voor belastingen was echter lager dan analisten gemiddeld hadden voorspeld. Verzekeraar Delta Lloyd stond bovenaan de AEX met een winst van ruim 6 procent.

In de MidKap ging BinckBank 5,1 procent hoger. De onlinebroker koopt de komende anderhalf jaar voor 25 miljoen euro eigen aandelen in. Analisten van ING gaven aan dat Binck ook na afronding van dit programma nog financiële ruimte heeft voor extra beloningen voor aandeelhouders.

Fugro

Bodemonderzoeker Fugro en maritiem oliedienstverlener SBM Offshore behoorden tot de grotere verliezers bij de middelgrote fondsen, met minnen van respectievelijk 7,7 procent en 3,8 procent. Ook navigatiedienstverlener TomTom zakte flink met een verlies van 3,6 procent.

Bij de kleinere aandelen was Wessanen uitblinker met een koerswinst van 8,9 procent. Het natuurvoedingsmiddelenbedrijf boekte vorig jaar een stevige groei en verwacht zijn resultaten in 2016 verder te kunnen verbeteren. Wessanen profiteert van de toegenomen populariteit van biologische en duurzame voedingsmiddelen.

Euro

In Frankfurt leverde verzekeraar Allianz 1,3 procent in. De kwartaalwinst van het concern voldeed niet aan de verwachtingen, vooral omdat claims in verband met natuurrampen hoger waren dan verwacht.

De euro was 1,1124 dollar waard, tegen 1,1095 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.