Box 3: Kunt u fiscaal voordeel halen uit het vooruitbetalen van zorg- en verzekeringspremies?

04 juni 2024Leestijd: 2 minuten
De Belastingdienst buigt zich over de vooruitbetaalde zorgpremie. Beeld: Kim van Dam/ANP

Een kwestie van ogenschijnlijk enkele tientjes heeft flinke gevolgen voor de inkomstenbelasting. Drie keer nadenken dus, voordat u een nieuwe (zorg)verzekeringspolis afsluit.

Ook kan het handig zijn om in december maar meteen de premie voor het gehele jaar over te maken aan de (nieuwe) zorgverzekeraar. Dan krijg je een korting op de premie. En er valt een fiscaal voordeeltje te halen. Het overgemaakte bedrag telt namelijk niet mee voor de box 3-heffing van het aanstaande jaar.

Box 3 heffing

De box 3-heffing is de belasting over het saldo aan spaargeld en beleggingen, met als peildatum 1 januari. Betaal je in december de zorgpremie – voor 2024 gemiddeld 1.750 euro per jaar – dan spaar je zo een paar tientjes belasting uit. Maar: werkt dat formeel gezien wel zo?

Zou je tegenover de vooruitbetaalde premie niet ook een vordering op de zorgverzekeraar moeten opnemen in de aangifte? Veel fiscalisten denken van wel. Onder het motto ‘bij twijfel niet inhalen’ leest u daarom in het jaarlijkse artikel over de zorgverzekering niets over dit box 3-voordeel. EW wil natuurlijk geen verkeerde fiscale adviezen geven.

Kwestie van ogenschijnlijk enkele tientjes

Dat viel abonnee Aad van der Drift ook op. Hij stuurde december vorig jaar een brief erover naar de redactie. EW besloot daarop de zaak voor te leggen aan de Belastingdienst. Die speelde de vraag weer door naar een van haar zogeheten kennisgroepen (een kennisgroep neemt namens de Belastingdienst besluiten over lastige fiscale vragen).

Een klein half jaar later is deze kennisgroep er nog niet uit. Een besluit over de vooruitbetaalde zorgpremie heeft namelijk ‘uitstraling’ naar andere verzekeringen (kan ik ook de autoverzekering vooruitbetalen?). En naar andere uitgaven. Bovendien wijzigt de systematiek in box 3 per 2027 compleet, maar hoe is nog niet volledig uitgewerkt. Daarop zal de kennisgroep ook moeten wachten.

Dat de kennisgroep tijd nodig heeft, valt te begrijpen. Een kwestie van ogenschijnlijk enkele tientjes heeft flinke gevolgen voor de inkomstenbelasting.

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen