Hoe groot zijn de financiële problemen van miljardair Trump?

02 april 2024Leestijd: 4 minuten
De financiën van presidentskandidaat Trump zijn onderwerp van gesprek. Foto: Angela Weiss/AFP

De privéfinanciën van Donald Trump maakten de afgelopen tijd een achtbaanrit. Van acute geldnood tot een miljardenmeevaller. Vijf vragen over hoe groot (of niet) de geldzorgen zijn van de Republikeinse presidentskandidaat.

1. Donald Trump is toch miljardair, hoe kan hij dan in de financiële problemen zitten?

Volgens de real time Amerikaanse rijkenlijst van Forbes is Trumps vermogen 5,7 miljard dollar (5,3 miljard euro). Genoeg geld om niet in de problemen te hoeven komen, zou je zeggen. Maar Trump heeft heel wat rekeningen die hij acuut moet betalen, terwijl veel van zijn vermogen illiquide is: hij kan het niet snel verkopen. Denk aan vastgoed of zijn meerderheidsbelang in social-mediaplatform Truth Social (later meer).

Al die rekeningen hebben te maken met lopende rechtszaken. Zo is hij tientallen miljoenen dollars kwijt aan juridische kosten voor tal van rechtszaken. Politiek gezien liggen de rechtszaken over de bestorming van Het Capitool en zijn poging om de verkiezingsuitslag naar zijn hand te te zetten, het gevoeligst.

Maar de meeste financiële problemen worden veroorzaakt door twee heel andere zaken. Trump en zijn vastgoedimperium werden in New York veroordeeld voor het frauduleus oppompen van tal van financiële cijfers. En hij werd veroordeeld voor het zwartmaken van schrijfster E. Jean Carroll. Hoger beroepen lopen nog, maar in de tussentijd moet Trump wel borg betalen voor (een deel van de) bedragen waarvoor hij veroordeeld is. In de eerste zaak moest hij 175 miljoen dollar weten te vinden, in de tweede 92 miljoen dollar.

Zelfs voor een miljardair zijn dat flinke bedragen om op tafel te leggen, maar het is Trump toch gelukt. De 175 miljoen euro kwam van een gespecialiseerde financiële instelling die garant staat voor Trump, die in ruil een deel van zijn bezit in onderpand moet geven.

2. Gaat het de buitenwereld iets aan dat een presidentskandidaat privébeslommeringen heeft?

In de politiek – zeker de Amerikaanse – is het privéleven al snel een publieke zaak. Maar in Trumps geval lopen de financiële stromen van hem als privépersoon en als publiek persoon door elkaar. Zo betaalde Trump zijn juridische kosten deels met geld van donoren. Ook zei zijn schoondochter Lara Trump na haar benoeming tot co-voorzitter van de Republikeinse Partij eerder dit jaar, dat zij het zich goed kon voorstellen dat de partij een deel van zijn juridische kosten op zich neemt.

Het is de vraag of donateurs terughoudender worden om geld te geven aan Trumps campagne, als het kan dat die donatie (deels) wordt gebruikt om zijn privérechtszaken te betalen, in plaats van aan het bemachtigen van het Witte Huis. En elke ingezamelde dollar die naar zijn juridische verdediging gaat, kan niet worden gebruikt voor televisiespotjes of andere campagne-uitingen.

3. Hoe zit het met die miljardenmeevaller rond Truth Social?

Trump is meerderheidsaandeelhouder in social-mediaplatform Truth Social dat eind maart naar de beurs ging. Trumps belang in het platform was daarmee direct vele miljarden waard.

Volgens Forbes was Truth Social eind maart zelfs goed voor meer dan tweederde van al zijn vermogen: 4,6 miljard dollar. Maar Trump kan niet direct bij dat geld, omdat hij zijn aandelen het eerste halfjaar na de beursgang niet mag verkopen.

En een halfjaar kan lang zijn voor Truth Social. Het bedrijf wist in 2023 namelijk op 4 miljoen dollar omzet maar liefst 58 miljoen dollar verlies te lijden.

Er zijn natuurlijk veel start-ups die zeer veel waard zijn. Maar 8,5 miljard dollar voor een bedrijf dat 4 miljoen dollar omzet, is wel erg veel. De vraag is wat Trumps belang in Truth Social waard is op het moment dat hij het kan verkopen. En hoeveel aandelen hij op de markt kan gooien, voordat de koers inzakt.

4. Zijn al Trumps financiële problemen nu voorbij?

Dat is nog onzeker. De precieze financiën van Donald Trump zijn al jaren een black box. Volgens Trump zelf is hij veel vermogender dan bijvoorbeeld Forbes hem toedicht. De juridische kosten lopen nog wel even door, maar wellicht kan hij daarvan dus een deel afschuiven op donateurs en anderen.

Feit blijft dat Trumps organisatie met de twee borgstellingen een flinke extra schuld moet meeslepen. Of dat voor problemen gaat zorgen, zal afhangen van de afspraken die hij met andere geldschieters heeft. Vaak stellen die eisen aan de financiële gezondheid van de bedrijven waaraan zij lenen. Of Trump keurig binnen die lijnen blijft, is moeilijk in te schatten.

5. Waar bestaat Trumps vermogen eigenlijk uit?

Forbes zette eind maart (toen Truth Social nog meer waard was) zijn belangrijkste bezittingen op een rij.

Van de (toen nog) 6,4 miljard dollar vermogen, kwam 4,6 miljard dollar van zijn belang in Truth Social. Zijn vastgoed was 1,1 miljard dollar waard, waarvan 112 miljoen dollar komt van zijn penthouse en andere belangen in Trump Tower. Een bijna even belangrijke tak van zijn imperium, zijn de clubs en (golf)resorts die hij heeft. Die zijn 810 miljoen dollar waard, waarbij Mar-a-Lago goed is voor 292 miljoen dollar.

Schrijf u in voor onze Amerika-nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington D.C. en de Verenigde Staten met de gratis nieuwsbrief American Dreamers.