Het Wopke-Wiebesfonds was al afgekloven, maar is nu ook comateus

28 maart 2024Leestijd: 1 minuut
ANP-422902740

Het begon zo veelbelovend, maar al na vier jaar lijkt het einde nabij voor het Nationaal Groeifonds. Hoe kwam het zover?

In september 2020 presenteerden toenmalig ministers Wopke Hoekstra (CDA, Financiën) en Eric Wiebes (VVD, Economische Zaken) trots het fonds. Met het Nationaal Groeifonds zouden meer investeren komen in het verdienvermogen van Nederland. Vooral voor de lange termijn – maar die lijkt vier jaar later al vergeten.

In podcast Elke Week bespreken Geerten Waling en Sam Verbeek met economieredacteur Lotte Elbrink de moeizame levensloop van het ‘Wopke-Wiebesfonds’. Dat inmiddels ook bekendstaat als ‘graaifonds’, door uitgaves aan het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel in Zeeland en het verlagen van de accijnzen op benzine en diesel.

Lotte Elbrink legt uit hoe het fonds tot stand kwam, waar de investeringen terechtkwamen en waarom het einde nabij lijkt. Luister voor dit en meer naar podcast Elke Week.