Dalende spaarrente: waarheen met mijn spaargeld?

05 maart 2024Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP XTRA

Nadat de spaarrente in 2023 flink steeg, verlagen de eerste banken de rentes alweer. Tijd om je spaargeld te verkassen of in een deposito te zetten? EW neemt deze week de opties door. Vandaag: wat is de renteontwikkeling, welke banken bieden de beste rentes en wat kunt u daarmee?

Voor veel mensen kwam het vorig jaar bijna als een verrassing: er werd weer rente bijgeschreven op de spaarrekening! Dat was twee jaar niet of nauwelijks meer voorgekomen. In 2023 kregen burgers liefst 1,7 miljard euro aan spaarrente gestort.

Toch had dat nog veel meer kunnen zijn. Het overgrote deel van de Nederlanders heeft zijn spaargeld nog altijd bij een Nederlandse grootbank staan en die biedt vaak een lagere spaarrente dan de kleinere banken. En al helemaal minder dan buitenlandse banken.

Nederlanders hebben bovendien 380 miljard euro op spaarrekeningen met direct opneembaar geld. De vraag is of het echt nodig is dat zo’n groot bedrag direct kan worden opgenomen voor een kapotte koelkast. Of is het ook een tijdje vast te zetten op een deposito met een hogere rente? En hoe zit het met sparen in het buitenland? EW biedt een overzicht van de mogelijkheden en overwegingen.

Vandaag: hoe hoog zijn de rentes, wat is de trend en welke banken bieden de hoogste rente?

1. Hoe hoog zijn de rentes nu?

Er zijn oneindig veel rentes. Zo verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) zijn belangrijkste rentetarief in anderhalf jaar van nul naar 4 procent. Nederlandse grootbanken verhoogden hun spaarrentes veel minder snel. Van de nulstand gingen zij naar 1,5 (ING en ABN AMRO) en 1,7 procent (Rabobank).

Bij kleinere Nederlandse banken die zich richten op de spaarmarkt is er al snel een half procentpunt meer rente, zoals bij LeasePlan (2,2 procent) en Centraal Beheer (2,1 procent).

Wie zijn geld bij buitenlandse banken onderbrengt, kan aan nog eens 1 procentpunt extra rente komen, of zelfs meer. De hoogste spaarrente is te krij- gen bij broker Trade Republic, die 4 procent biedt (zie ‘Beter in buitenland’ op pagina 66).

2. Stijgt de spaarrente nog verder, of gaat hij dalen?

‘Voorspellen wat de rente gaat doen, is net zo moeilijk als voorspellen wat de beurs gaat doen,’ aldus Financieel Planner van het Jaar Tim Blom (43) van Finest Planning. Centrale banken als de ECB hebben de rentes verhoogd om inflatie te bestrijden. Nu die inflatie daalt, is de ECB gestopt met verhogen en blijft de rente al maanden stabiel.

Experts houden eerder rekening met een rentedaling dan met een verdere stijging. Maar of die daling er snel komt, en ook doorwerkt in de spaarrentes, is nog onzeker. ‘We zien de depositorentes al wel een beetje dalen,’ zegt Amanda Bult- huis (38) van vergelijkingssite Geld.nl. Zij merkt dat hierdoor de interesse van mensen toeneemt om de – nu nog – hoge rente voor langere tijd vast te zetten in een deposito.

3. Welke Nederlandse ­banken bieden de hoogste spaarrente?

Dat hangt ervan af of je het spaargeld direct wilt kunnen opnemen, of een tijdje wilt vastzetten in een spaardeposito. LeasePlan heeft momenteel de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening, 2,2 procent. NIBC rekent de hoogste depositorente voor 6 maanden, en Centraal Beheer voor 2 jaar (2,95 procent). Ook zijn er tussenvarianten van spaarrekeningen met beperkende voorwaarden. Zo biedt Bunq een spaarrente van 2,46 procent, maar dan kun je maximaal twee keer per maand geld opnemen. Rabobank heeft ‘tijdslotsparen’ (2,4 procent rente), waarbij je negentig dagen moet wachten tot je bij je geld kunt.

4. Kan ik een spaarrekening openen bij een bank waar ik geen betaalrekening heb?

Een aantal banken biedt de mogelijkheid om een spaarrekening te openen los van een betaalrekening. De Nederlandse grootbanken doen dat overigens niet. Houd er rekening mee dat de procedure kan afhangen van de bank en het land waar je spaart. Sommige banken eisen een minimumbedrag bij het openen van de spaarrekening.

A.s. (donderdag 7 maart) verschijnt deel twee: Is een spaardeposito een verstandige optie?