Premium Lock Zo laat u geen geld liggen bij uw belastingaangifte 2023

25 februari 2024Leestijd: 6 minuten
Illustratie: Getty Images

Vanaf 1 maart tot 1 mei mag u weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting. EW zet de tips en trucs op een rij.

Om extra hulp te bieden bij het invullen van de aangifte, heeft de Belastingdienst videobellen geïntroduceerd. Van achter de computer thuis of op het werk krijgt u hulp van een medewerker van de Belastingdienst, ook bij ingewikkelde zaken zoals het invullen van de zorgkosten of de kosten van de hypotheek na een verhuizing.

Het belastingkantoor was altijd al de plek waar u terecht kon met vragen over de aangifte. Maar dat staat niet in alle steden en dorpen. Daarom werkt de Belastingdienst ook met zogeheten steunpunten, die vaak zijn te vinden in het plaatselijke gemeentehuis. Videobellen, extra steunpunten en webinars maken onderdeel uit van het beleid van de Belastingdienst om particulieren en ondernemers beter te helpen bij het invullen van hun aangifte. Op de volgende pagina’s leest u daar meer over, naast andere tips en trucs voor de aangifte.

Wie vorig jaar naast spaargeld ook ander box 3-vermogen moest opgeven, zoals beleggingen, wacht nog steeds op de definitieve aanslag van de Belastingdienst over 2022. Dat heeft te maken met de Hoge Raad, die binnenkort uitspraak doet over de vraag of box 3 juridisch wel door de beugel kan. Jurgen de Vries, die als voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers al jaren rechtszaken voert over box 3, geeft op de pagina hiernaast tekst en uitleg.

De aanslag en box 3

De juridische onzekerheid over box 3, de belasting over spaargeld en beleggingen, duurt voort. Voor het belastingjaar 2022 is reparatiewetgeving ingevoerd, nadat de Hoge Raad in 2021 een streep zette door box 3. Binnenkort oordelen de hoogste rechters of de reparatiewetgeving wel door de beugel kan. De Belastingdienst heeft in afwachting van deze uitspraak nog geen definitieve aanslagen over 2022 opgelegd, als er box 3-vermogen in het spel is.

De uitspraak van de Hoge Raad kan er niet toe leiden dat belastingplichtigen extra belasting moeten betalen over 2022. Wel krijgen zij mogelijk geld terug, als blijkt dat de reparatiewetgeving ook niet klopt.

In dat geval corrigeert de fiscus de aanslagen, zonder dat je eerst officieel bezwaar moet aantekenen, zegt Jurgen de Vries (53) van de Bond voor Belastingbetalers. ‘Op zich is het dus alleen maar plezierig dat er nog geen definitieve aanslagen zijn opgelegd.’ De komende uitspraak van de Hoge Raad kan (nog onbekende) gevolgen hebben voor de box 3-belasting over 2023.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Jeroen van Wensen
Jeroen van Wensen (1973) is redacteur Economie bij EW.
Lees meer
Jeroen van Wensen