Premium Lock Myriam Hendrickx: ‘Zonder mij had Rutte het niet gered’

13 november 2023Leestijd: 7 minuten
Myriam Hendrickx is directeur en master distiller van Rutte. Foto: Olivier Middendorp

Directeur en master distiller van Rutte, Myriam Hendrickx (58), heeft de boel bij de distilleerderij afgestoft. Ze verkeert nu tussen hippe bartenders.

1. Rutte ademt veel historie. Kan dat ook een belemmering zijn?

‘Nee. Rutte was vorig jaar 150 jaar oud en we vernieuwen voort- durend. Ik werk er nu twintig jaar en steeds hebben we nieuwe smaken geprobeerd. Tien jaar geleden was gin nog helemaal niets en nu is het heel hip in cocktails. Ik voel me helemaal thuis in botanicals, dat betekent kruiden toevoegen aan het distillaat. Van iriswortel tot anijszaad en van sinaasappelschil tot koriander. Jenever zoals mijn ouders dronken, is nu veel minder belangrijk. Dat was heel neutrale jonge jenever en veel partijen zijn ten onder gegaan omdat ze alleen maar met de prijs stuntten. Dat hebben wij nooit gedaan. Rutte maakt smaakvolle jenevers die duurder zijn.

‘Onze producten zijn bedoeld voor liefhebbers. Elders kun je voor 10 euro jenever kopen, maar niet bij ons. Onze consument bestaat uit de whiskydrinker tussen de 35 en 65 jaar die gevoelig is voor authenticiteit en bijzondere smaken. De andere groep zijn de twintigers die gin drinken in cocktails.’

2. Er is ooit geprobeerd om jenever te verjongen. Dat is niet gelukt?

‘Nee, dat is mislukt. Zolang ik hier zit, is de jenevermarkt aan het dalen. Het neutrale spul is langzaam aan het slinken, maar dat maken wij niet. Wij zitten in smaakvolle jenevers, houtgerijpt en met veel verschillende kruiden op smaak gebracht. Dat is toch een andere markt en die groeit licht. Dus het valt wel mee, hoor. Nu is oude jenever, samen met gin, ons grootste product.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw