Premium Lock Hester Klein Lankhorst: ‘Afval is echt het nieuwe goud’

16 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
Hester Klein Lankhorst is directeur van Afvalfonds Verpakkingen. Foto: Olivier Middendorp

De directeur van het Afvalfonds Verpakkingen, Hester Klein Lankhorst (50), vindt circulair niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie.

1. Wat doet het Afvalfonds Verpakkingen?

‘Alle bedrijven in Nederland die verpakkingen op de markt brengen, moeten hun verpakkingen zo veel mogelijk hergebruiken, en daarvoor betalen ze aan ons. Dat zijn ze verplicht. Elk jaar berekenen we dat bedrag opnieuw en zij betalen wat nodig is om het papier, blik, plastic en glas in te zamelen en te sorteren en recyclen. Er loopt jaarlijks 1,2 miljard euro door het Afvalfonds, inclusief statiegeld.

‘Bij het Afvalfonds en de uitvoeringsorganisaties werken een kleine 150 mensen. Vanaf 1 januari komen alle organisaties rond recycling van verpakkingsafval bij elkaar en wordt het één stichting. Ik word de voorzitter van de raad van bestuur. Alles wat verpakking is, proberen we te scheiden en te hergebruiken én we stimuleren de verduurzaming van verpakkingen. Afvalfonds is eigenlijk niet zo’n goede naam meer. We krijgen daarom binnenkort een andere naam.’

2. Wat is er zo mooi aan deze baan?

‘Veel is al Europees en collectief geregeld. Ik vind het mooie aan deze baan dat je toch nog steeds afspraken kunt maken om het proces te ver­beteren. We doen vanaf 1 januari aan tariefdifferentiatie voor de bedrijven. Als je als bedrijf goed recyclebare plastic verpakkingen gebruikt of gerecycled plastic in verpakkingen toepast, betaal je minder aan ons. Dat gaat echt een aanjager zijn voor de vraag naar gerecycled plastic. Zo zorgen we dat de hele keten duurzamer wordt. Als dat lukt, zijn de totale kosten voor de recycling lager en betaal je minder. In het begin zie je altijd dat iedereen enthousiast is, in de uitvoering komt er dan later vaak gedoe. Dat kan niet anders en daar moet je gewoon doorheen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw