Premium Lock Hoe staan de Nederlandse overheidsfinanciën ervoor?

12 september 2023Leestijd: 3 minuten
Koffertje met Rijksbegroting en miljoenennota. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putte

Alles bij elkaar loopt het begrotingstekort van de Nederlandse overheid op tot bijna 50 miljard euro in 2028. En dat bedrag vergt serieuze politieke actie. In aanloop naar Prinsjesdag 2023 brengt EW de mogelijkheden om te bezuinigen in kaart.

Eén waarschuwing van het Centraal Planbureau over het stijgende aantal armen was voldoende om Den Haag in de gebruikelijke reflex te laten schieten. Inkomensondersteuning voor de lage inkomens omhoog en dus de belastingen voor de hogere inkomens ook omhoog. Iemand moet de rekening van de armoedebestrijding immers betalen.

Hoe staan de Nederlandse overheidsfinanciën ervoor?

Hoewel de staatsschuld de komende jaren nog ver onder de 60-procentnorm blijft, stijgen de rentelasten van het Rijk hard: van 7,2 miljard euro in 2023 naar 15 miljard euro in 2028. Ook de uitgaven aan defensie verdubbelen de komende jaren: van 11,3 miljard euro in 2023 naar 21,2 miljard euro in 2028. Dat zou eigenlijk 25 miljard euro moeten zijn om aan de NAVO-norm te voldoen: 2 procent van de economie uitgeven aan defensie. Nederland blijft steken op 1,7 procent.

Daar blijft het niet bij. Jarenlang was de gezondheidszorg de belangrijkste uitgavenpost van de overheid, maar volgend jaar neemt het ministerie van ­So­ciale Zaken die koppositie over. Aan zowel uitkeringen als de zorg geeft de overheid 95 miljard euro uit, maar socia­le zekerheid zit er nog net een paar honderd miljoen euro boven. De komen- de jaren lopen de uitgaven aan sociale zekerheid hard op: nu zijn er nog 3,3 miljoen AOW’ers, in 2028 zijn dat er al 3,6 miljoen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw