Premium Lock Hoe 3 miljard kan worden bespaard door op overheid zelf te bezuinigen

15 september 2023Leestijd: 2 minuten
In Den Haag zitten de ambtenaren in torens hoger dan Tweede Kamer. Foto: Kim van Dam/HH/ANP

De overheid komt de komende jaren tientallen miljarden tekort. Politici grijpen dan al snel naar belastingverhoging. Maar waarom niet bezuinigen? In aanloop naar Prinsjesdag 2023 geeft EW het kabinet elke dag bezuinigingstips. Vandaag deel 3: bezuinigen op de overheid zelf.

In 1955 formuleerde Cyril Northcote Parkinson zijn economische wet in het zakenblad The Economist. De wet van Parkinson beschrijft hoe overheidsorganisatie ongebreideld kunnen blijven uitdijen. Leidinggevenden streven naar meer ondergeschikten en die ondergeschikten zorgen ervoor dat ze hun tijd vullen met de taken die ze krijgen toebedeeld.

De wetenschappelijke onderbouwing van de later nog een paar keer aangepaste formule is deels gebaseerd op het almaar groeiende Britse ministerie voor de Koloniën. Het personeelsbestand bereikte na de Tweede Wereldoorlog een enorme omvang, terwijl er van het Britse Rijk nauwelijks nog iets over was.

Een fraai staaltje van de wet van Parkinson legde organisatieadviseur PwC in april van dit jaar bloot bij een onderzoek naar 50 van de 160 uitvoeringsorganisaties die de overheid in het leven heeft geroepen. Tezamen ontvangen vijftig organisaties 95 procent van de overheidsgelden en zijn ze goed voor 95 procent van de werkgelegenheid bij alle uitvoeringsorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan het KNMI, De Nederlandsche Bank, Belastingdienst, Kadaster, Nationaal Archief, en zo verder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw