Premium Lock 26 opvallende pensioenconflicten: lessen uit de praktijk

07 september 2023Leestijd: 7 minuten
Foto: Getty Images

Hoogleraar pensioenrecht Mark Heemskerk (47) schreef een boekje over 26 pensioenconflicten. Het zijn lessen uit de praktijk.

Els kreeg in 1990 een aanbod van haar nieuwe werkgever, een financieel adviesbureau. Haar werkgever had een pensioenregeling, maar wilde graag dat Els een ‘afstandsverklaring’ ondertekende. Het was minder dan een A4’tje. Daarin stond dat Els afstand deed van deelname aan de pensioenregeling bij de werkgever en dat zij daarover goed was geïnformeerd. De werkgever gaf aan haar daarvoor een ruime bonus- en provisieregeling te kunnen geven.

In 1990 klonk dat nog mooi. Het bedrijf bood een mooi salaris, bonusregeling met haalbare targets en aantrekkelijke provisieregelingen. Els ondertekende de afstandsverklaring.

Op de hoogte blijven van de laatste verhalen, achtergronden en opinies van de redactie van EW? 

Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrieven.

Haar werkzaamheden bestonden uit het begeleiden van particuliere klanten voor hypotheken en leningen. Het waren nog de gouden tijden van de provisies. De verkoopcijfers van Els waren altijd goed. Jaren gingen voorbij en ze kreeg moeite met de werkdruk. Ook vond ze dat ze producten moest verkopen waar ze niet altijd meer achter stond. De relatie met de werkgever verslechterde en Els meldde zich uiteindelijk ziek. Na twee jaar kwam ze in de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en in 2020 beëindigde de werkgever het contract. Na dertig jaar arbeid verdiepte Els zich eindelijk in haar eigen financiële situatie. Naast de uitkering had ze geen ander inkomen meer.

Het inzicht kwam te laat. Door de afstandsverklaring had ze geen recht op pensioen. Had ze wel deelgenomen, dan had ze een arbeidsongeschiktheidspensioen gehad. Ook was de pensioenopbouw doorgegaan tijdens de arbeidsongeschiktheid en had ze een verzorgde oude dag gehad. Dit was geen pensioengat meer, maar een pensioenkrater.

Prof.mr.drs. Mark Heemskerk (1976) is hoogleraar pensioenrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen en ­advocaat-partner bij Held law advocaten in Amsterdam.

Mensen maken tal van fouten met hun pensioen

Uniek? Nee, zegt Mark Heemskerk (47), pensioenhoogleraar van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft in een toegankelijk boekje 26 pensioenruzies op een rijtje gezet en die van Els is er een van. ‘Met enige regelmaat kom ik dit soort zaken tegen,’ zegt Heemskerk. ‘Dan blijkt het achteraf toch een slecht idee om die afstandsverklaring te tekenen.’

Maar er zijn nog tal van andere fouten die mensen maken met hun pensioen. Heemskerk, die ook pensioenjurist is bij een kantoor in Amsterdam, heeft in de afgelopen twintig jaar een mapje gevuld met pensioenruzies die hij binnen en buiten zijn eigen praktijk tegenkwam. ‘Het mapje was zo goed gevuld, dat ik op een gegeven moment dacht dat ik er maar mee naar buiten moest,’ zegt Heemskerk. Hij wilde op een toegankelijke manier vertellen wat er in de praktijk misgaat met het pensioen.

Het is vaak slordigheid en een groot gebrek aan interesse die mensen parten spelen. Zo is in de pensioenwereld het begrip ‘Huilende weduwes aan de poort’ een bekend fenomeen. Het gaat dan om partners die niet gehuwd waren, wel samenwoonden en vaak ook nog een samenlevingscontract hadden, maar zich niet hadden aangemeld bij het pensioenfonds van de werkende partner voor een partnerpensioen. Bij overlijden van de kostwinner krijgt de nabestaande dan geen cent van het pensioenfonds.

Voetballers met schulden bedreigden de directeur van het pensioenfonds

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw