Buitenland betaalt mee aan vergroening Nederlandse vrachtwagens

21 augustus 2023Leestijd: 2 minuten
Truckers betalen vanaf 2026 een gloednieuwe vrachtwagenheffing per gereden kilometer. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Ook voor het vrachtvervoer over de weg geldt dat de CO2-uitstoot per 2050 op nul moet uitkomen. Dat is geen klein bier, want de huidige 146.000 vrachtwagens die de Nederlandse vrachtvloot telt, zijn bijna zonder uitzondering voorzien van een meer of minder vervuilende dieselmotor.

Om de overstap naar elektrische en waterstofmotoren een handje te helpen, verstrekt de overheid subsidies aan vrachtvervoerders die hun zware vrachtwagens willen vergroenen.

Kastje dat de kilometers registreert

Vanaf 2026 komen er meer subsidies, deels te betalen door buitenlandse vrachtvervoerders. Dan ziet volgens plan de gloednieuwe vrachtwagenheffing het licht. Chauffeurs uit binnen- en buitenland krijgen in hun wagen een kastje dat het aantal afgelegde kilometers op de Nederlandse wegen registreert.

Gemiddeld bedraagt de heffing in 2026 per kilometer 16,7 cent. Zwaar en vervuilend betaalt 33 cent, licht en schoon 3,3 cent, schatte minister Mark Harbers (VVD) van Infrastructuur begin juli in. In totaal moet de nieuwe heffing op jaarbasis zo’n 800 miljoen euro opleveren. Daar staat wel tegenover dat de motorrijtuigenbelasting op vrachtwagens fors daalt en het nu nog verplichte Eurovignet vervalt.

Ook is de belasting relatief duur in de uitvoering, want er moeten kastjes komen en facturen worden verstuurd. Maar onder aan de streep houdt (de opvolger van) Harbers straks netto 250 miljoen euro per jaar over.

Uitslag op Prinsjesdag

Dat geld gaat in de vorm van groene subsidies terug naar Nederlandse vrachtvervoerders. De buitenlandse chauffeur betaalt zo een deel van de Nederlandse rekening. Daarmee doet Nederland overigens iets vergelijkbaars als bijvoorbeeld België en Duitsland, waar al eerder een vrachtwagenheffing is ingevoerd.

De transportsector wil 2026 niet afwachten voor de extra 250 miljoen euro aan subsidie. Harbers puzzelt desgevraagd op de mogelijkheid om nu al geld uit te geven dat pas in 2026 binnenkomt. De uitslag volgt op Prinsjesdag.