Premium Lock Met pensioen? Zo kunt u alvast opnemen uit uw pensioenkas

12 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Getty Images

Vanaf juli 2024 mag bij pensionering eenmalig 10 procent van het pensioenvermogen ineens worden opgenomen.

De mogelijkheid om bij pensionering eenmalig een bedrag op te nemen uit het opgebouwde pensioenvermogen had er al per 2022 moeten zijn. Maar die opname heeft grote fiscale gevolgen voor gepensioneerden. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben daarom extra tijd nodig om deze nieuwe optie aan te bieden. Ze hebben de plicht om hun deelnemers en klanten goed voor te lichten over pensioen én de fiscale gevolgen.

Belastingen maken het moeilijk

‘Ik snap wel dat ze de tijd nodig hebben om dat op orde te brengen. Fiscaal is het erg ingewikkeld,’ zegt financieel expert Jeroen Wolfsen (53). Wolfsen is oprichter en eigenaar van vergelijkingssite Moneywise.nl. Met hem bespreekt EW de voors en tegens van de mogelijkheid om vanaf juli volgend jaar 10 procent van het pensioenvermogen ineens op te nemen. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog definitief instemmen met de wet, maar dat lijkt meer een formaliteit.

De optie staat alleen open voor wie nog met pensioen gaat. Wie al pensioen ontvangt, kan er – helaas – geen gebruik van maken. Wie op het punt van pensioneren staat, heeft meestal de mogelijkheid om de ingangsdatum van de pen­sioenuitkeringen op te schuiven. Het kan interessant zijn om tot 1 juli te wachten. ‘Maar het is dan wel de vraag hoe je die periode overbrugt. Kun je in dienst blijven bij de werkgever of ga je interen op je vermogen?’ zegt Wolfsen.

Eenmalig 10 procent laten uitkeren

De regeling werkt in de basis vrij eenvoudig. Met een pen­sioenkapitaal bij een verzekeraar van 300.000 euro kan een 66-jarige man een levenslang pensioen ontvangen van 1.426 bruto per maand, rekent Wolfsen voor. Straks mag je ervoor kiezen om bij pensioneren eenmalig maximaal 30.000 euro ineens te laten uitkeren. Het resterende 270.000 euro pensioenkapitaal levert levenslang een uitkering op van 1.283 euro per maand. Dat is elke maand 143 euro bruto minder.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw