Premium Lock Hoe het denken over Europese industriepolitiek zo snel kon veranderen

24 augustus 2023Leestijd: 9 minuten
Energieneutrale stad Neom in Saudi-Arabië wordt geheel bekostigd met Saudisch staatsgeld (zo’n 1.000 miljard euro)

Dertig jaar lang was industriepolitiek taboe in de EU. Maar sinds corona verschuiven de panelen. Alleen met het toestaan van meer staatssteun denkt Europa geopolitiek te kunnen overleven.

Op 8 augustus werd bekend dat het Taiwanese TSMC een fabriek zal openen in het Duitse Dresden. De chipsfabrikant investeert daartoe 3,5 miljard euro. Een mooi, maar duur akkoord. De regering in Berlijn draagt 5 miljard euro belastinggeld bij aan de bouw van de fabriek. Pure industriepolitiek.

Een dag eerder keurde de Europese Commissie een Franse subsidie van 1,5 miljard euro goed voor een Frans bedrijf dat vastestofbatterijen wil ontwikkelen voor de volgende generatie elektrische voertuigen. Ouderwetse staatssteun.

Industriepolitiek is weer aan de orde van de dag in de Europese Unie. ‘Gij zult geen staatssteun geven aan bedrijven’ was lang een van de belangrijkste geloofsartikelen van de interne markt van de EU, waarvan dit jaar het dertigjarig bestaan wordt gevierd. Een goed func­tionerende interne markt vereist immers dat bedrijven en landen zich aan dezelfde regels houden. Eerlijke concurrentie vraagt om een gelijk speelveld. De vuistregel was dan ook dat lidstaten geen financiële voordelen mogen gunnen aan bedrijven. Niet door belastingvrijstelling, niet door directe geldsteun, niet door financiële garanties. Logisch.

Das war einmal. Wat bijna dertig jaar lang ondenkbaar was, gebeurt sinds corona om de haverklap. Klimaatcommissaris Frans Timmermans zei eerder dit jaar dat de gedachte dat de markt alles regelt, is achterhaald. ‘Deze industrie­politiek is niet ouderwets: het zou juist ouderwets zijn om niets te doen!’

De staatssteunuitgaven in de EU stegen de afgelopen jaren snel, van 98 miljard euro in 2015 tot 672 miljard euro in 2022. Hoe kon het denken over Europese industriepolitiek zo snel veranderen?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw