Premium Lock Help! Een recessie. Maar hoe erg is dat?

29 augustus 2023Leestijd: 8 minuten
De Zuidas is het belangrijkste zakencentrum van Amsterdam. Rechts moet het Zuidasdok verrijzen. Foto: Berlinda van Dam/ANP

Hoewel sein na sein op rood springt, maken economen zich niet al te druk. Zolang iedereen werk heeft, doet een recessie er weinig toe.

Corona, torenhoge gasprijzen, oorlog tussen twee landen in Europa. Het waren zware tikken voor de Nederlandse economie, maar die bleek zich kranig te weren. Ten opzichte van 2019, vlak voor de uitbraak van de coronapandemie, is de economie gegroeid. Toch dient zich een kentering aan.

Afname en krimp van bedrijvigheid

Het Centraal Planbureau voorspelt een afname van de bedrijvigheid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt al twee kwartalen op rij economische krimp. Daarmee is de economie in een ­recessie beland. EW bespreekt de nieuwste economische cijfers met deskundigen.

Hoe ernstig is deze recessie en wat staat ons nog te wachten? ‘De economische krimp van het laatste halfjaar is bijna onvermijdelijk geweest, als je puur kijkt naar de snelheid waarmee we uit de coronacrisis zijn gekomen,’ zegt Hugo Erken (43). Erken werkt bij de Rabobank en leidt een afdeling die de Nederlandse economie analyseert.

‘We berekenen bijvoorbeeld de output gap, die het verschil laat zien tussen de werkelijke groei van de economie en de potentiële maximale groei. Nederland zit al tijden zo’n 2 procent boven wat het maximaal aankan. Dus ja, hoeveel groei kun je op een gegeven moment dan nog uit de ­economie peuren? Je kunt niet aan ­mensen blijven vragen of ze ­willen ­overwerken, en de machines hebben af en toe een onderhoudsbeurt nodig.’

Goede cijfers

‘De economische data waren de af­gelopen tijd opmerkelijk goed,’ zegt Lukas Daalder (55), beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder BlackRock. Volgens hem zijn de goede cijfers vooral te danken aan de consument. Die bleef ­bereid om in te teren op spaartegoeden die zijn opgebouwd tijdens de corona­crisis.

‘Mensen hebben nog steeds het gevoel opgesloten te zitten. Men wil na corona die wereldreis maken of tickets voor Lowlands bestellen. De consumptieve bestedingen bleven zodoende hoog, en de door velen aangekondigde recessie werd telkens doorgeschoven.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw