Premium Lock Pas op uw pas: hackers maken overuren tijdens uw vakantie

14 augustus 2023Leestijd: 10 minuten
Illustratie: Antonio Solano/Getty Images

Het einde van de zomervakantie is voor online fraudeurs een ideale tijd om toe te slaan. Bij privépersonen én bij bedrijven. EW zet gehaaide trucs op een rij, evenals de maatregelen om fraude te voorkomen.

Fraudeurs spelen graag in op de actualiteit. In augustus vormen terugkeerders van de zomervakantie een ideale groep voor oplichters om hun gehaaide trucs op los te laten.

‘We zien een opleving van het aantal nepboetes aan het eind van de vakantieperiode,’ zegt Bart van Leeuwen (61), Manager Woordvoering van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). ‘Dan zit er een e-mail in je inbox met een bekeuring uit Frankrijk, wegens te snel rijden of door rood licht rijden.’ De mail lijkt afkomstig van het Nederlandse CJIB, het Centraal Justitieel Incassobureau. Dat klinkt op zich plausibel, omdat Nederland voor de inning van boetes samenwerkt met andere Europese landen.

Bart van Leeuwen van Vereniging van Banken (NVB): ‘Bel meteen de bank als je het slachtoffer van fraude bent’

Frankrijk zal eerst zelf proberen om de boete bij je te innen. Mocht dat niet lukken, dan kunnen de Fransen het overdragen aan het Nederlandse CJIB. Alleen zal het CJIB een boete nooit per e-mail innen: het incassobureau van de overheid mailt, sms’t of appt namelijk niet over een boete, aanmaning of betalingsachterstand.

Ook e-mails van het CJIB met het verzoek om persoonlijke gegevens te actualiseren, zijn daarom per definitie afkomstig van fraudeurs. Het CJIB communiceert alleen per brief – of via het deel op de website van het CJIB waar je kunt inloggen met je DigiD-code.

Mocht er per brievenpost een bekeuring uit een ander Europees land op de deurmat liggen, dan is het verstandig om de bekeuring op een aantal punten te controleren. Was u op de genoemde datum en tijd wel op de genoemde plaats? Kloppen het kenteken en de tenaamstelling van het voertuig? Overheidsinstanties uit EU-landen kunnen namelijk kentekengegevens inzien van de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Pleeg bij twijfel altijd een telefoontje met de betreffende instantie.

Maar ook hier valt eenvoudig de fraudeval te ontwijken: buitenlandse bekeuringen komen uitsluitend per post. Een buitenlandse bekeuring per e-mail komt dus zonder meer van een fraudeur.

Illustratie: iStock/Getty Images

Volgend jaar de Olympische Spelen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw