Premium Lock Gevaarlijke tijden voor familiebedrijven, waarschuwen experts

10 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Een familiebedrijf succesvol overdragen wordt steeds moeilijker. Foto: Kzenon/Getty Images

Familiebedrijven zijn crisisbestendig, maar ook weinig flexibel. Dat is zeer riskant, zeggen internationale experts tegen EW.

Vergeet de ophef over de BOR, de bedrijfsopvolgingsregeling waarvan de versobering de laatste maanden het Nederlandse nieuws over familiebedrijven domineert. Zonder die royale fiscale vrijstelling raken familiebedrijven in de knel, zo waarschuwen de bedrijven en hun belangenvereniging aan de lopende band.

De echte bedreiging voor familiebedrijven is veel groter, zeggen twee gerenommeerde experts in familiebedrijven tegen EW. ‘De wereld is minder vergevingsgezind voor familiebedrijven dan twee of drie generaties geleden,’ stelt John Davis, als hoogleraar aan het Amerikaanse MIT een van de leidende academische denkers over familiebedrijven. ‘In deze onzekere tijden zijn families bang dat hun familiekapitaal wordt vernietigd,’ zegt ook Alfredo De Massis, hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Bozen-Bolzano (unibz). ‘Ze veranderen van ondernemers in renteniers, bijvoorbeeld door in vastgoed te investeren.’

Beide experts spraken recent digitaal een symposium toe van het Nederlands Gilde van Familiebedrijfsspecialisten (NGFB) en spraken daarna met EW.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw