Premium Lock Waarom beleggen in vastgoed steeds minder aantrekkelijk wordt

29 augustus 2023Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Getty Images

Jarenlang gold onroerend goed als een uitstekende investering voor beleggers. Nieuwe wetsvoorstellen dreigen hieraan een einde te maken.

Rutte IV is geen kabinetsperiode waar de kleine vastgoedbelegger vrolijk op zal terugkijken. Het kabinet presenteerde diverse plannen om de problemen in de vrijehuursector aan te pakken. De alleenverdiener en student zullen blij zijn met de plannen, maar de (kleine) vastgoedbelegger heeft het nakijken.

Onzeker is of de plannen werkelijk doorgaan: het parlement kan politiek gevoelige wetsvoorstellen controversieel verklaren, met het oog op de demissionaire status van het kabinet en de aanstaande verkiezingen. Maar de branchevereniging voor particuliere beleggers, Vastgoed Belang, is allesbehalve positief gestemd.

Rendementen komen in het gedrang door nieuwe wetgeving

‘De afgelopen jaren was een investering in onroerend goed vrij waardevast,’ zegt Kavish Partiman (35), woordvoerder en beleidsmedewerker bij Vastgoed Belang. ‘Het rendement varieerde tussen 4 en 8 procent. Dat is een vrij schappelijk rendement op een dergelijke belegging. Maar die rendementen komen nu wel in het gedrang door de nieuwe wetgeving en belastingmaatregelen die eraan zitten te komen. Sommige zijn zelfs al van kracht.’

Partiman doelt op de Overbruggingswet box 3 die sinds 1 januari dit jaar geldt. Deze nieuwe regeling gaat uit van een fictief rendement van 6,17 procent op een vastgoedbelegging.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw