Topman Avebe wil meer halen uit aardappelen

24 juli 2023Leestijd: 2 minuten
David Fousert (45) transformeert een aardappel naar een kippenei. Foto: 

Aardappelverwerker Avebe krijgt in het derde kwartaal weer nieuwe aardappelen van zijn telers. Wat doet de coöperatie daarmee?

Avebe is een grote coöperatie van bijna 2.300 aardappeltelers met akkers in ­Nederland en Duitsland. De omzet ­bedraagt meer dan 700 miljoen euro. Het bedrijf heeft een hoofdkantoor in Veendam, een innovatiecentrum in Groningen en ook verkoopkantoren in Amerika en in Azië. Met 600.000 ton per jaar is Avebe Nederlands grootste producent van aardappelzetmeel. Toch is het bedrijf onbekend bij het grote publiek, doordat het zijn zetmeelaardappelen niet rechtstreeks aan consumenten levert.

Het bedrijf verkoopt een deel van zijn grondstoffen aan de industrie. Het aardappelzetmeel en -eiwit van Avebe ­belandt ook in diverse voedingsmiddelen. Het wordt verwerkt in borrelnootjes en chips, maar ook in lijm en papier. Een ander deel gaat naar voer voor ­dieren.

David Fousert werd bijna twee jaar geleden de CEO. Wat is zijn ­achtergrond?

Fousert studeerde farmacie aan de Universiteit Utrecht, maar koos niet voor een apothekerscarrière. Hij begon in 2001 als ondernemer, met een wervingsbureau voor studenten en ­andere talenten.

Na een paar jaar stapte Fousert over naar de Amerikaanse grondstoffen­handelaar Cargill. Hij was er dertien jaar werkzaam in diverse functies en werd uiteindelijk ­verantwoordelijk voor de Europese handel in (en productie van) oliën en granen.

In 2016 maakte hij de overstap naar het Nederlandse ForFarmers, een van de grootste veevoederbedrijven in ­Europa. Na vijf jaar bij dit bedrijf in ­Lochem, waarvan de laatste twee als operationeel directeur, vertrok hij naar Avebe.

Wat wil Fousert bereiken als topman van Avebe?

Hoewel de resultaten van het bedrijf goed zijn, staan de aardappelopbrengsten onder druk. Fousert zoekt daarom meer akkers voor de teelt. Maar hij sprak bij de presentatie van de vijf­jarenstrategie over ‘geweld op de ­akkers’. Er is enorme concurrentie om de beperkte hoeveelheid beschikbare grond, door klimaatverandering en nieuwe regels zoals de aanleg van ­bufferstroken op de akkers. De bij Avebe aangesloten akkers liggen op maximaal 100 kilometer van de verwerkingslocatie, maar die afstand kan groter worden.

Daarnaast wil Fousert dat elke aardappel meer geld oplevert. Bijvoorbeeld door verwerking van het aardappelzetmeel en -eiwit in plantaardige producten zoals vleesvervangers. Het innovatiecentrum ontwikkelde tevens een ­kip­penei van aardappelingrediënten, dat niet van een echt ei is te onderscheiden. Straks eten consumenten misschien wel plantaardige omeletten en spiegeleieren van Avebe.