Premium Lock Else Slegers: ‘Je moet geven voordat je neemt’

26 juni 2023Leestijd: 6 minuten
ELSE SLEGERS. FOTO: OLIVIER MIDDENDORP.

Algemeen directeur van hr-bureau GITP Else Slegers (50) moest het bedrijf afstoffen en digitaler maken. Dat is gelukt. ‘De schaarste aan arbeidskrachten blijft,’ zegt ze.

1. Wat is uw achtergrond?

‘Ik kom uit een onderwijzersgezin in Zevenbergen in West-Brabant. Mijn ouders leven niet meer, maar mijn vader was directeur van een middelbare school en mijn moeder was onderwijzeres en adjunct-directeur op een lagere school. Als ik het slecht deed op school kreeg ik thuis dubbel op mijn kop. Onderwijs en ontwikkeling is er bij mij echt ingehamerd. Ik ben zelf verantwoordelijk voor mijn daden, was de les die ik kreeg. Mijn vader zei: ga op onderzoek uit, stel vragen, blijf geïnteresseerd, houd je geest open.’

2. Als eerste baan begon u een eigen café in Zeeland?

‘Ik had eerder al in de horeca gewerkt en had geleerd om businessplannen te maken. Ik dacht op een gegeven moment: dat kan ik zelf ook. Ik ben toen begonnen met Café De Pieper. Het was het begin van mijn ondernemerschap. Ik heb daar gemerkt hoe belangrijk het is om dingen samen te doen, met elkaar. Dat de een waanzinnig goed is in het ordenen van de inventaris en de inkoop. De ander moet je achter de bar zetten en laten kletsen. Mijn belangrijkste les én de basis van dienstverlening is: je moet geven voordat je iets neemt. Vaste klanten moet je koesteren en aandacht geven. Dan zeggen ze vanzelf: “Doe nog maar een paar biertjes.” Je moet investeren in mensen omdat je dat leuk vindt. Ik heb daarom ook altijd in hr-­banen gewerkt.’

Else Slegers (1972) Geboren in Zevenbergen, woont nu in Den Bosch. Studeerde European business administration, bij Hogeschool InHolland en aan de universiteit van Wolverhampton. Daarna banen bij Brunel, Wolters Kluwer, Content, ISBW en ArboNed. Sinds 2018 directeur bij GITP in Utrecht.

3. U bent nu vijf jaar de baas van GITP. Wat doet GITP?

‘GITP is het grootste hr-adviesbureau van Nederland en ­bestaat al 76 jaar. GITP staat voor ­Gemeenschappelijk Instituut voor Toegepaste Psychologie. Het is in 1947 opgericht door professor Jan de Quay (minister-president van 1959 tot 1963 – red.) en professor Theo Rutten (minister van Onderwijs van 1948 tot 1952 – red.). Door gebruik te maken van de Marshallhulp, wilde GITP door middel van toegepaste psychologie bijdragen aan de weder­opbouw van Nederland. Doel was en is te zorgen dat de mens in organisatie en maatschappij beter functioneert.’

4. GITP is vooral bekend van de assessments. Sollicitanten moeten in rollenspellen met acteurs laten zien wat ze kunnen. Is dat nog steeds zo?

‘Rollenspellen vormen een tradi­tioneel onderdeel, ze zijn geschikt om gedrag te analyseren. We hebben nu een digitale variant. Dus in plaats van een acteur die de lastige medewerker uithangt, krijg je dan een video waarin verschillende scenario’s worden gepresenteerd en je reactie wordt opgenomen. Het is een toneelstukje, maar wel een heel ­belangrijk ­onderdeel. Dit soort simulaties laat zien welk gedrag iemand vertoont.’

5. Wat trof u aan toen u begon bij GITP?

‘Ik trof een heel gerenommeerd bedrijf aan, dat nog steeds een autoriteit was in het vakgebied. Maar het was ook een organisatie die stil was blijven staan en achterbleef in de digitale transformatie. De dienst­verlening is altijd knettergoed geweest, maar als je het hebt over vernieuwing en de inzichten in actuele vraagstukken, dan zat er een gat. We hebben nu een platform waarin de dienstverlening van voor tot achter digitaal kan worden uitgevoerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw