Premium Lock Wie verdient wat? Hoe bedrijven werknemers verleiden met fors hogere salarissen

07 juni 2023Leestijd: 3 minuten
WIE VERDIENT WAT? ILLUSTRATIE: JELRIK ATEMA

Om op te boksen tegen inflatie en personeelstekorten, hebben werkgevers de salarissen vorig jaar flink verhoogd: met 3 procent ten opzichte van 2021. Dat blijkt uit Wie verdient wat?, de jaarlijkse inventarisatie van EW en adviesbureau Berenschot van cao- lonen voor 250 veelvoorkomende beroepen.

In mei van dit jaar, na het vaste peilmoment voor de lijst op 31 december, lagen de salarissen in alle sectoren gemiddeld 5,7 procent hoger dan in dezelfde maand in 2022. Voor het eerste kwartaal registreerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de grootste loonstijging in veertig jaar. In onder meer het openbaar vervoer gaan werknemers nog meer erop vooruit: bij de NS geleidelijk met 8,45 procent, in het streekvervoer over een periode van drie jaar met 17 procent.

Toch stijgen de cao-lonen maar met moeite mee met de inflatie, die vooral wordt veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne en de stijgende grondstof- en brandstofprijzen. De consumentenprijzen lagen in mei 6,1 procent hoger dan in mei 2022. Afgezet ­tegen de loonstijging van gemiddeld 5,7 procent, lopen de reële ­lonen – wat je met het verdiende geld kunt kopen – dus wat achter.

Werkgevers vergroten vijver

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw