Kaart huizenprijzen: zelfde salaris, meer huis

10 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Appartementencomplex. Foto: Peter Hilz Rotterdam

Hoeveel oppervlak krijgen kopers met dubbel modaal inkomen per gemeente? Met twee modale inkomens – samen 80.000 euro per jaar – kunnen huizenkopers een hypotheek van zo’n 408.000 euro afsluiten. Daarvoor kreeg je afgelopen jaar in Amsterdam een woonruimte van gemiddeld 52 vierkante meter, maar in Kerkrade 4,5 keer zoveel. In 132 gemeenten moesten deze kopers genoegen nemen met maximaal 120 vierkante meter.

Met één modaal inkomen van 40.000 euro kon je in 2022 aan de randen van het land 70 tot 100 vierkante meter kopen. In de Randstad, op de Veluwe en in sommige plaatsen in Noord-Brabant hield het op bij 50 tot 60 vierkante meter.

Toelichting bij het onderzoek van EW en het Kadaster

Elk jaar biedt het Kadaster op verzoek van EW inzicht in de situatie op de huizenmarkt. Daarvoor worden alle transacties per wijk in 2022 vergeleken met de jaren ervoor. In totaal werden 193.013 bestaande huizen verkocht. Voor de trendanalyses zijn alle transacties tot en met het eerste kwartaal van 2023 meegeteld.

 

Uitgangspunt in het onderzoek is de gemiddelde betaalde prijs per vierkante meter woonoppervlak. Er zijn in totaal 3.258 wijken volgens de indeling van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens die indeling kan een wijk ook een heel dorp met omliggend gebied zijn.

 

Bij het Kadaster zijn Martin Tillema en Sara Bugera verantwoordelijk voor het onderzoek voor EW. Andy Benjamins verzorgde de kaarten. Meer gegevens van het Kadaster: kadaster.nl/vastgoeddashboard.

 

Voor EW bewerkten en analyseerden Ruud Deijkers (coördinator) en Mireille Folkerts de informatie. EW is verantwoordelijk voor de interpretatie van de resultaten in het weekblad en op de website. Op ewmagazine.nl/huizenprijzen zijn gegevens over alle wijken op te zoeken.