Angst voor Amerikaanse subsidies onterecht

15 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Joe Biden. Foto: ANP.

De Europese Unie is naarstig op zoek naar een antwoord op Amerikaanse subsidies. Maar is dat wel nodig?

Met de door president Joe Biden afgekondigde Inflation Reduction Act de wet ter vermindering van de inflatie – gaat er voor omgerekend 375 miljard euro overheidsgeld naar groene projecten en bedrijven in de Verenigde Staten. Waarbij niet helemaal duidelijk is hoe inflatievermindering en de subsidies zich tot elkaar verhouden.

Verlaten autofabrikanten de Europese Unie?

De wet jaagt Europese politici angst aan. Want wat doet de fabrikant in Europa die op milieuvriendelijke wijze beton wil produceren? Blijft die hier, of wordt de fabriek naar de Verenigde Staten verplaatst om daar Amerikaanse subsidies te kunnen incasseren? En hoe zit het met autofabrikanten die zich toeleggen op de elektrische auto? Vertrekken die ook massaal uit Europa?

De Europese Unie denkt na over een tegenaanval met nog meer subsidies als belangrijkste wapen. Meer geld naar bedrijven die willen vergroenen – en dat willen (bijna) alle bedrijven. Er hangen dus miljarden euro’s extra in de lucht. Die geldstroom verloopt dan via de Green Deal – het Groene Projecten Programma van de EU, dat nog verder zou moeten worden opgetuigd.

Nederland iets harder getroffen dan de rest

Maar is die Europese angst terecht en die geldsmijterij wel nodig? Voor De Nederlandsche Bank aanleiding om een poging te wagen om de dreigende exodus van bedrijven modelmatig in beeld te brengen. Dat had nog niemand gedaan. Hamvraag: hoe hard treft de Inflation Reduction Act de Europese economie? Antwoord: nauwelijks, maar die van Nederland met zijn open economie ietsje harder dan gemiddeld in de Europese Unie.

Er is dus geen reden om met extra subsidies te strooien en weinig reden tot paniek. Ook niet voor Nederland, denkt De Nederlandsche Bank. Het is eerder andersom. Door de Amerikaanse subsidies krijgen Europese bedrijven mogelijk sneller voet aan de grond in de Verenigde Staten en heeft de Europese Unie via die weg juist profijt van Bidens wet, die velen de stuipen op het lijf heeft gejaagd.