Premium Lock De thuisbatterij: te duur en te weinig opslagcapaciteit

12 mei 2023Leestijd: 4 minuten
DE THUISBATTERIJ HEEFT TWEE ERG GROTE NADELEN: TE DUUR EN TE WEINIG OPSLAGCAPACITEIT. EN ERG MILIEUVRIENDELIJK IS DE BATTERIJ OOK AL NIET. FOTO: TIM ROBBERTS/GETTY IMAGES

De thuisbatterij heeft twee erg grote nadelen: te duur en te weinig opslagcapaciteit. En erg milieuvriendelijk is de batterij ook al niet.

Met veel zonnepanelen op het dak produceer je op een zonnige dag al snel meer stroom dan je verbruikt. Die stroom gaat nu nog terug naar het net, maar straks sla je die op op de thuisbatterij, om daar de stroom af te tappen als de zon niet schijnt. ’s Nachts bijvoorbeeld, of op bewolkte dagen.

In het rapport ‘Energiesysteem van de toekomst’, opgesteld in opdracht van minister voor Energie Rob Jetten (D66), vervult de thuisbatterij deze belangrijke rol. Maar dat is toekomstmuziek – ergens tussen 2030 en 2050. De thuisbatterij kent nu nog twee te grote nadelen: te duur en te weinig opslagcapaciteit.

Het delven van de benodigde grondstoffen gaat gepaard met vervuiling

Net als elke batterij en accu (wat de thuisbatterij is) loopt ook de thuisbatterij leeg – en dat gaat nogal snel. Elektriciteit die je laadt, loopt er in een dag tot een paar dagen uit. Het lukt daarom ook niet om de seizoenen te overbruggen, zegt Mariken Stolk (46), expert duurzame energie bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

‘In de zomer wek je meer elektriciteit op dan je kunt opslaan. In de winter wek je juist te weinig op,’ legt Stolk uit, die het product niet milieuvriendelijk noemt. Het delven van de benodigde grondstoffen, zoals koper, nikkel, mangaan en kobalt, gaat gepaard met vervuiling van lucht, water en de bodem.

De thuisbatterij is er vooral nog voor de happy few

De kosten voor de thuisbatterij liggen hoog en de thuisbatterij is er vooral nog voor de happy few, zegt Milan van der Meulen (28), oprichter en eigenaar van Soly. ‘Hoewel die happy few groter is dan ik had verwacht.’ Soly verkoopt en installeert zonnepanelen, palen om de elektrische auto thuis op te laden en thuisbatterijen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw