Chip-CEO in voorhoede van kunstmatige intelligentie

12 mei 2023Leestijd: 2 minuten
JENSEN HUANGS CHIPS VOOR VIDEOSPELLEN ZIJN OOK CRUCIAAL VOOR AI, DATACENTRA EN METAVERSE. FOTO: WINNI WINTERMEYER/REDUX/ANP

Jensen Huang (60) presenteert op 24 mei de kwartaalcijfers van chipmaker Nvidia. Wat maakt dat bijzonder?

Softwarebedrijven als Microsoft en Google strijden publiekelijk om de leidende positie in de revolutie die zich momenteel afspeelt in de kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). Nvidia is de chipproducent die de hardware ­levert voor dergelijke technologische hoogstandjes. Huang was 30 jaar en 1 maand geleden een van de oprichters van Nvidia en is nog altijd president en CEO van het bedrijf met het hoofdkantoor in Silicon Valley.

In 1993 bediende Nvidia vooral de markt voor computerspelletjes. Die moesten van hun houterige format af. Daartoe ontwikkelde Nvidia complexe zogeheten GPU-chips die 3D-effecten, zoals schaduwen, kunnen maken. Het waren complexere chips dan de reguliere processor- en geheugenchips. In de loop der jaren bleken de grafische chips van Nvidia ook bij uitstek geschikt voor zaken als AI, datacentra, de metaverse, zelfrijdende auto’s en supercomputers (quantum computing).

Dan zal Huangs bedrijf het financieel wel goed doen?

Dat kun je wel zeggen ja. Het bedrijf zette vorig jaar omgerekend 24,5 miljard euro om en hield 4 miljard euro aan nettowinst over. Omdat die winst het jaar daarvoor nog ruim het dubbele was en ze mede daardoor bulkten van het geld, beloonden ze de aandeel­houders royaal. Ze kochten vorig jaar voor 10 miljard dollar in aan eigen aandelen.

Ook na die geldstrooijerij bedraagt het eigen vermogen van het bedrijf nog altijd een zeer royale 54 procent.

Is het bedrijf veel geld waard?

Ja. Jarenlang kostte een aandeel Nvidia slechts een paar dollar. Dat begon te veranderen in 2018 en in de coronajaren liftte de chipmaker mee op de tech-hausse die heerste op de beurs. Op het hoogtepunt eind 2021 was een aandeel meer dan 300 dollar waard. Net als ­bij andere techbedrijven ging de koers daarna ook weer pijlsnel naar beneden toen de rentes opliepen.

Maar het vertrouwen in Huangs bedrijf keerde eind vorig jaar net zo snel weer terug toen beleggers zich realiseerden dat Nvidia een spin in het web is van de zich snel ontwikkelende AI-markt. Een aandeel kost nu 277 dollar. Daarmee is Nvidia in totaal 626 miljard euro waard. Ter vergelijking: dat is bijna drie keer zoveel als de Nederlandse chiptrots ASML.

Kan er dan niks misgaan op 24 mei?

Dat valt nog te bezien. Hoewel grote softwarebedrijven veel investeren in AI – en dus in Nvidia-chips – is de bredere markt voor chips verzadigd. Door inflatie en hogere rentes houden consumenten de hand op de knip. En dus wordt er minder elektronica verkocht, en zijn er minder chips nodig. Ook Huangs allereerste liefde, de markt voor videospellen, is niet immuun voor inflatie.