CEO Ahold Delhaize onder vergrootglas om ‘graaiflatie’

01 mei 2023Leestijd: 2 minuten
Frans Muller (62) wordt binnenkort naar alle waarschijnlijkheid herbenoemd als topman. Foto: Koen van Weel/ANP

Op 10 mei presenteert Frans Muller de kwartaalcijfers van Ahold Delhaize. Staat hij al lang aan het roer?

Muller is sinds 1 juli 2018 de topman van Ahold Delhaize. Voordat hij Dick Boer opvolgde als topman van het gefuseerde bedrijf was hij CEO van Delhaize Groep.

Muller werd geboren in Amstelveen. Hij verhuisde op zijn veertiende naar Heemstede en volgde het gymnasium aan het Lyceum Sancta Maria in Haarlem. Hij studeerde economie in Rotterdam. Muller werkte onder meer voor KLM en Makro. Zijn broer Michiel is ­medeoprichter van online supermarkt Picnic. Muller is vader van drie zoons.

Hoe gaat met de supermarktgigant?

Al langere tijd erg goed. Ahold Delhaize, in Nederland bekend van Albert Heijn, Gall & Gall en Bol.com, behaalde in 2022 zijn hoogste winst in tien jaar: 2,5 miljard euro. Het grootste deel hiervan is verdiend in de Verenigde Staten.

De gigantische winst leidde tot grote vreugde onder aandeelhouders en beleggers. Ahold Delhaize kocht een miljard euro aan eigen aandelen in en keerde ook bijna een miljard euro aan dividend uit. Het aandeel van Ahold Delhaize schoot op 15 februari 2023, toen het de jaarcijfers presenteerde, omhoog met ruim 8 procent. Het aandeel steeg in 2023 met zo’n 16 procent.

Er werd onlangs gedemonstreerd ­tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering.

Lang niet iedereen is blij met de megawinsten van Ahold Delhaize. Vakbond FNV en Milieudefensie demonstreerden op 11 april bij de aandeelhoudersvergadering in het hoofdkantoor in Zaandam. FNV eist dat Muller een einde maakt aan de ‘enorme inkomensverschillen bij de bedrijven van Ahold Delhaize’. De vakbond beticht aandeelhouders en bestuurders van ‘graaiflatie’: zij zouden in tijden van inflatie buitenproportioneel veel profiteren van de gemaakte winst. Muller zag zijn beloning vorig jaar stijgen naar 6,5 miljoen euro. FNV: ‘Zet hier het uurloon tegenover van een achttienjarige in de winkel, die slecht 5,70 euro verdient.’

Milieudefensie is ook niet blij met de megawinsten van Ahold Delhaize. De milieuorganisatie berekende dat het bedrijf met de huidige koers ‘110 miljard euro aan klimaatschade [veroorzaakt] tegen het jaar 2050, onder meer door de uitstoot van CO2 bij de productie van vlees en zuivel’. Ahold Delhaize belooft de CO2-uitstoot in 2030 met 37 procent te hebben verminderd ten opzichte van 2020, maar de milieuorganisatie eist een vermindering van 45 procent.

Hoe ziet de toekomst eruit voor ­Muller en Ahold Delhaize?

In september 2022 maakte de raad van commissarissen bekend Muller te willen herbenoemen. Het bestuur is tevreden met de CEO. Of beleggers, de activisten van Milieudefensie en FNV dat ook zijn, wordt duidelijk op 10 mei, als Muller de kwartaalcijfers presenteert.