Premium Lock Marijke Vuik: ‘De passie was er vanaf het begin’

17 april 2023Leestijd: 6 minuten
Marijke Vuik is de voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Foto: Olivier Middendorp

Marijke Vuik (39) is horecaondernemer in hart en nieren. Sinds 9 maart is zij de nieuwe voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

1.Delft is uw thuisbasis. Bent u daar ook opgegroeid?

‘Nee, ik ben opgegroeid in Zutphen. Helemaal aan de andere kant van het land. Daar heb ik vanaf mijn tienerjaren allerlei soorten baantjes in de horeca gehad. De afwas, bediening, keuken: ik heb het allemaal gedaan. De passie was er vanaf het begin.’

2. Dan bent u zeker naar de hogere hotelschool gegaan?

‘Nee, ik ben iets heel anders gaan doen, namelijk industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Een heel mooie studie die creativiteit combineert met techniek.

‘Naast mijn studie in Delft werkte ik in de horeca. Ik begon bij Kobus Kuch, een van de bekendste cafés van Delft. Daarna heb ik ook nog bij diverse andere cafés gewerkt. Ik merkte dat ik steeds blijer werd van mijn werk in de horeca, dus het bijbaantje veranderde in een steeds serieuzere baan. Een paar uur per week werd fulltime werken in het café. Dat was het moment dat ik me realiseerde dat ik verder wilde in het vak.

Marijke Vuik (1983) Geboren in Zutphen. Later verhuisd naar Delft. Studeerde industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Vuik begon op 22-jarige leeftijd haar eerste horecazaak. Zeventien jaar later is ze de nieuwe voorzitter van de ­branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland.

‘Toen ik 22 was, kreeg ik de kans om een vegetarisch restaurant over te nemen. Die kans heb ik toen met beide handen aangegrepen.’

3. Hoe ging dat?

‘Ik was al een tijdje aan het rondkijken. Omdat ik al langere tijd in Delft werkte, kende ik ­genoeg mensen, zo ook de voormalige eigenaar van mijn eerste café. Die besloot om te stoppen met zijn restaurant en vroeg of ik het wilde overnemen.

‘Ik had m’n bachelor al gehaald en heb toen besloten om niet ook nog een master te gaan doen. Dat werkt niet zo goed naast elkaar. Zeker in het begin niet, toen werkte ik echt heel veel uren in de week. Ik was elke dag van de week met de zaak bezig.

‘Die zaak zag er toen totaal anders uit dan nu. Het was dus een vegetarisch restaurant en had een lichtblauwe gevel en allemaal mandala’s aan de muur. Met hulp van vrienden heb ik het helemaal opgeknapt tot wat het nu is.’

4. Een eigen horecazaak. Dat is wel een heel grote verantwoordelijkheid op zo’n jonge leeftijd.

‘Op dat moment zag ik dat helemaal niet zo. Ik was nog vrij onbevangen en ben er gewoon vol voor gegaan. Dus ik heb een heel bedrijfsplan opgesteld en heb een financiering moeten regelen. Ik ben er nooit mee bezig geweest of het me wel of niet zou lukken. Ik ben vol enthousiasme aan de slag gegaan omdat ik overtuigd was dat dit het pad was dat ik moest bewandelen.’

5. En dat café hebt u nog steeds?

‘Ja, Biercafé Doerak. Al zeventien jaar. Vanaf dag één is het een speciaalbiercafé. De afgelopen jaren is er natuurlijk wel veel veranderd op die markt. Toentertijd was speciaalbier vooral Duvel en La Chouffe. Ook waren er al wel een paar Nederlandse brouwerijen die speciaalbier brouwden, maar dat stond nog echt in de kinderschoenen. Maar de eerste IPA’s en de eerste biertjes van Brewdock kwamen toen wel op de markt. De explosie van nieuwe brouwerijen, smaken en stijlen is echt iets van de laatste jaren.

‘Speciaalbier is echt een fantastisch en veelzijdig product, met veel verschillende smaken. Er is voor ieder wat wils.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw