Premium Lock Hier moet u op letten als u bijna klaar bent met werken

13 april 2023Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Getty Images

Tijdig beginnen met de voorbereiding op het pensioen is belangrijk. Een checklist zet op een rij waaraan u allemaal moet denken.

In de regel tonen werkenden niet bijster veel interesse voor hun pensioen. Maar dat verandert vaak zodra de pensioenleeftijd in zicht komt. Dan beginnen vragen op te spelen als hoe hoog het pensioeninkomen is, wat de maandlasten straks zijn en of er misschien wel eerder kan worden gestopt met werken.

Budgetvoorlichter Nibud heeft eind maart een handig hulpmiddel online gezet dat een overzicht biedt van de zaken die werknemers moeten regelen voorafgaand aan hun pensionering. ‘Het is echt een eerste startpunt,’ zegt Michael Visser (43), wetenschappelijk medewerker van het Nibud en de drijvende kracht achter het Geldplan Bijna Pensioen.

‘Aan de hand van de wensen – zoals eerder stoppen met werken of juist doorwerken, en financiële vragen zoals een wel of niet afgeloste hypotheek op de pensioendatum – krijg je een op maat gemaakt actieplan,’ legt Visser uit. Het plan bevat geen berekeningen, maar geeft wel aan welke pensioenkeuzes er zijn en waar nadere informatie en advies te vinden is.

Visser heeft de afgelopen twintig jaar zijn stempel gedrukt op de pensioenvoorlichting. Hij onderzocht in 2002, toen nog als student, of er een landelijk pensioenregister zou kunnen komen, waarin werkenden een overzicht aantreffen van hun pensioenregelingen. Het leek de pensioensector een onmogelijke taak, maar het register kwam er uiteindelijk wel. Werknemers vinden er tegenwoordig een compleet overzicht terug van al hun pensioenregelingen en de AOW, met de toekomstige bruto- en netto-uitkeringen (zie ook www.mijnpensioenoverzicht.nl).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw