Premium Lock Hans Meeuwis: ‘Het doel is om alles te hergebruiken’

24 april 2023Leestijd: 6 minuten
Hans Meeuwis is CEO van suikercoöperatie Cosun. Foto: Mischa Keijser

Hans Meeuwis, CEO van suikercoöperatie Cosun, wil het bedrijf transformeren tot de groenste suikerbietenfabrikant van Europa.

1. Waar bent u opgegroeid?

‘Ik ben geboren en getogen in Breda-Noord, in een arbeiderswijk. Er stonden rijen met eengezinswoningen en flats omheen. Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader was lasser en werkte hard: van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Toch was hij er altijd voor mij, mijn broer en zusje. Hij heeft ons veel geleerd en dat waardeer ik nog steeds.

‘Mijn vader was niet ambitieus voor zichzelf, maar wel voor zijn kinderen. Hij leerde ons dat je ergens voor moet gaan als de kans zich voordoet. Dat alles mogelijk is en dat je dan ook moet doorzetten. Niet stoppen als het even ­tegenzit.’

2. Welke invloed had dat op u?

‘Ik heb een geweldige jeugd gehad. In mijn omgeving waren er andere referentiekaders dan wanneer je vader manager is bij Shell of Unilever. Er was veel afleiding. Ik had ook zomaar een andere kant kunnen opgaan. Bijvoorbeeld dat ik na een basisopleiding was gaan werken.

‘Mijn vader wilde dat zijn kinderen de kansen grepen die hij niet had gehad. Dat we ons ontwikkelden tot het niet verder kon. Mijn ouders stimuleerden ons om door te leren, en daar heb ik veel aan gehad.

‘Mijn basiswaarden zijn toen gecreëerd. Bijvoorbeeld: niet vergeten waar je vandaan komt en jezelf niet al te serieus nemen. Maar neem wel serieus waar je voor staat en doe iets wat impact heeft. Dat mijn acties betekenis hebben voor een bedrijf, de mensen en de omgeving.’

Hans Meeuwis (56) Geboren in Breda. Studeerde scheikunde in Nijmegen en werkte daarna 17 jaar bij chemie- en voedingsbedrijf DSM. Hij stapte over naar zuivelcoöperatie FrieslandCampina en werd in 2021 CEO bij suiker- en aardappelverwerker Cosun. Woont in Breda met zijn vrouw en twee kinderen.

3. Is dat het geval bij Cosun?

‘Absoluut. Cosun – voorheen Suiker Unie – is een agrofood-coöperatie met negenduizend telers. We zijn wereldwijd actief. De meeste mensen kennen het bedrijf van de Van Gilse pannenkoekenstroop en Aviko-friet. Dat zijn heerlijke en eerlijke producten, maar bij Cosun halen we nog veel meer uit onze gewassen: producten die bijdragen aan een duurzame levensstijl en het klimaat. Zo is dochterbedrijf Cosun Beet Company een van de grootste biogas-producenten van Nederland, en heeft het de ambitie om de groenste suikerbietenfabrikant van ­Europa te zijn.

‘In mijn rol vind ik het erg belangrijk dat mensen op hun best zijn en zich blijven ontwikkelen.’

4. Waarom koos u voor een studie scheikunde?

‘Na de hbo-opleiding scheikunde koos ik voor de studie organische chemie. Ik wilde zaken graag beter begrijpen, uitzoeken, maar ook dingen creëren. Scheikunde paste daarbij.

‘Tijdens mijn studie leerde ik het ­bedrijf DSM kennen. Ik vond het fas­cinerend wat daar gebeurde.’

5. Waarom vond u DSM zo bijzonder?

‘De zogenoemde purpose, de transformatie-agenda en de mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Het bedrijf heeft zich door meerdere, grote transformaties gevormd tot het toonaangevende bedrijf dat het nu is. Ik was toen al gegrepen door de grote veranderingen en de mogelijk­heden.

‘Ik begon als product- en verkoopmanager en verkocht in Oost-Europa containers melanine, een grondstof voor onder meer ­laminaat. Een goede leerschool om het verkoopvak ­onder de knie te krijgen en een geweldige ­ervaring om de markten in Oost-Europa te leren kennen en verder te ­ontwikkelen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw