Authentiek herenhuis als kunst aan de vaart

03 april 2023Leestijd: 2 minuten
Gitty Mulder en Jakob Cats in de achtertuin van hun monumentale huis in Assen. Foto: Reyer Boxem

De ruimte, de sfeer, de grote tuin: het totaalpakket was doorslaggevend voor Jakob Cats (70) en Gitty Mulder (70) om in 2011 het herenhuis aan de Vaart in Assen te kopen.

Twaalf jaar later staat er weer een te koop-bord voor het huis. ‘We hebben altijd het gevoel gehad dat we een poosje op dit huis mochten passen, maar nu is het tijd voor de volgende fase,’ zegt Cats.

Het echtpaar wil voordat er misschien lichamelijke gebreken komen, vertrekken naar een huis met meer faciliteiten op de begane grond en minder onderhoud aan de tuin. Mulder: ‘We willen de authenticiteit van dit huis niet aantasten door het te verbouwen, nu mogen andere mensen van deze plek genieten.’

Vernieuwingen zijn zorgvuldig uitgevoerd

Het huis heeft nog veel oorspronkelijke elementen, vernieuwingen zijn zorgvuldig uitgevoerd. Zo zitten de originele schuifdeuren er nog in en is de serre aangebouwd in dezelfde stijl.

Adres: Vaart Z.Z. 123

Plaats: Assen

Provincie: Drenthe

Woonoppervlakte: 194 m2

Prijs: 625.000 euro

De eigenaren lieten anderen altijd graag meegenieten van dit monumentale pand uit 1895. Jaarlijks stelden zij het huis open tijdens het evenement Kunst aan de Vaart, waar bewoners hun huis aan de vaart in Assen aanbieden aan kunstenaars om kunst te exposeren voor het publiek. Mulder: ‘In zo’n weekeinde komen er soms wel twaalfhonderd mensen langs.’

De eigenaren denken dat het huis ideaal is voor kunstenaars om te wonen en te werken. ‘De zolder is een prachtige plek voor een atelier door het licht, de ruimte en het inspirerende uitzicht over het Asserbos en de stad.’

Ook voor gezinnen is het een fijne plek met vier slaapkamers en een tuin van ruim 50 meter diep en veel groen. ‘Onze kleinkinderen vinden de bootjes die in de zomer langsvaren fantastisch,’ zegt Cats.

Het nieuwe huis is al gekocht, maar totdat dit huis is verkocht, blijven ze er wonen. ‘We genieten nog elke dag van deze plek.’

Foto: Reyer Boxem