Premium Lock Zo laat u geen geld liggen bij uw belastingaangifte 2022

06 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Illustratie: Irina Strelnikova/iStock/Getty Images

Kiest u voor de nieuwe box 3-variant? Wie trekt de hypotheekrente af? Antwoord op deze en andere vragen over uw belastingaangifte 2022.

1. Voor wanneer moet u uiterlijk aangifte doen?

In de brief waarmee de Belastingdienst u aanspoorde om aangifte voor de inkomstenbelasting te doen, staat de formele datum. In de regel is dat voor 1 mei van dit jaar. Uitstel aanvragen kan via de website van de Belastingdienst. Daar kunt u inloggen in het aangifteportaal of een brief downloaden om uitstel aan te vragen. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon op nummer 0800-0543. Kies 3 in het keuzemenu en houd uw burgerservicenummer gereed. U kunt uitstel krijgen tot 1 september 2023.

2. Wie moet aangifte doen?

Kort gezegd iedereen, ook al hebt u geen brief van de fiscus ontvangen om aangifte te doen. Soms is aangifte doen verplicht met het oog op de toeslagen voor zorg, huur of kinderopvang. En wie aangifte doet, vergeet bovendien geen eventuele aftrekposten op te voeren.

Minderjarigen met een bijbaan doen zelfstandig aangifte. Als zij box 3-vermogen hebben, zoals spaargeld en beleggingen, dan tellen de ouders dat op bij hun eigen vermogen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

3. Wanneer geeft de fiscus belastinggeld terug?

In principe binnen drie maanden. Wie voor 1 april aangifte doet, krijgt voor 1 juli bericht over de aangifte. De Belastingdienst betaalt een eventuele teruggaaf zo snel mogelijk uit. Is de teruggaaf minder dan 16 euro, dan betaalt de fiscus niets uit. De Belastingdienst scheldt de aanslag kwijt als de bijbetaling minder dan 49 euro is.

4. Doe ik aangifte op papier, online of via de app?

De Belastingdienst stuurt automatisch een papieren aangiftebiljet als over voorgaande jaren ook aangifte op papier is gedaan. Anders is een aangiftebiljet op te vragen via de Belastingtelefoon. Online aangifte doen, kan door in te loggen op ‘Mijn Belastingdienst’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw