Premium Lock Duurzaam ondernemen: wat Brussel voor bedrijven in petto heeft

15 maart 2023Leestijd: 9 minuten
Europees Commissarissen Didier Reynders (links) en Thierry Breton presenteren het Commissievoorstel voor duurzaam ondernemen. Foto: John Thys/AFP/Getty Images

Ook de EU werkt aan een wet inzake ‘verantwoord ondernemen’. Zeven vragen over welke Brusselse verplichtingen en eisen de ondernemer kan verwachten.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Internationaal maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen’ – een hele mond vol. En straks een hele kluif voor Europese bedrijven. Zij moeten verantwoording gaan afleggen over de hele ‘keten’ die te maken heeft met de totstandkoming van hun product. Zijn er kinderhandjes aan te pas gekomen, bomen omgehakt? Is er gif geloosd in oppervlaktewater?

In Brussel wordt druk gesteggeld over welke bedrijven verantwoording moeten afleggen, hoe groot die bedrijven moeten zijn, hoe ver moet worden teruggegaan in de aanvoerketen (in jargon: upstream) en bij wie straks de bewijslast ligt. En dan is er de vraag of de keten zich moet uitstrekken tot de afnemers: een bedrijf krijgt dan ook verantwoordelijkheid voor de consumptie (downstream).

1. Er is toch al een Nederlands wetsvoorstel?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw