Premium Lock EU akkoord over richtlijn ‘duurzaam ondernemen’. Wat zijn gevolgen?

15 maart 2023Leestijd: 10 minuten
Europees Commissarissen Didier Reynders (links) en Thierry Breton presenteren het Commissievoorstel voor duurzaam ondernemen. Foto: John Thys/AFP/Getty Images

In de vroege uren van 14 december 2023 zijn het Europees Parlement en de lidstaten het eens geworden over een richtlijn die maatschappelijk verantwoord ondernemen verplicht stelt: The Directive on corporate sustainability due diligence. Lees hieronder het artikel dat EU-correspondent René van Rijckevorsel eerder dit jaar schreef over de wet in wording:

Duurzaam ondernemen: wat Brussel voor bedrijven in petto heeft

Ook de EU werkt aan een wet inzake ‘verantwoord ondernemen’. Zeven vragen over welke Brusselse verplichtingen en eisen de ondernemer kan verwachten.

Internationaal maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen’ – een hele mond vol. En straks een hele kluif voor Europese bedrijven. Zij moeten verantwoording gaan afleggen over de hele ‘keten’ die te maken heeft met de totstandkoming van hun product. Zijn er kinderhandjes aan te pas gekomen, bomen omgehakt? Is er gif geloosd in oppervlaktewater?

In Brussel wordt druk gesteggeld over welke bedrijven verantwoording moeten afleggen, hoe groot die bedrijven moeten zijn, hoe ver moet worden teruggegaan in de aanvoerketen (in jargon: upstream) en bij wie straks de bewijslast ligt. En dan is er de vraag of de keten zich moet uitstrekken tot de afnemers: een bedrijf krijgt dan ook verantwoordelijkheid voor de consumptie (downstream).

1. Er is toch al een Nederlands wetsvoorstel?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw