Premium Lock Meer keuze in de energiecontracten: wel of niet overstappen?

15 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Europese gasprijs naar laagste niveau sinds zomer 2021. Foto: Laurens van Putten/ANP/HH

Langzaamaan komt er weer wat keuze in de energiecontracten. Maar vergelijken is lastig. Dat gaat hopelijk na 1 april veranderen.

Vrijwel niets snijdt Nederland zo goed doormidden als de introductie van keuzevrijheid voor een zorgverzekering, energieleverancier of telefoonaansluiting. Grofweg de helft van de bevolking maakt gretig gebruik van deze mogelijkheden door geregeld over te stappen naar een goedkopere of betere aanbieder. De andere helft blijft trouw zitten: geen zin in gedoe.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Maar de afgelopen maanden viel er voor vrijwel niemand iets te kiezen op de energiemarkt. De prijzen voor stroom en gas op de groothandelsmarkt namen rap toe en daarmee de risico’s voor de maatschappijen die de energie inkochten. Als de prijzen dalen, kunnen consumenten namelijk voor 100 euro hun vaste energiecontract verscheuren en overstappen naar een goedkopere concurrent, waardoor de oude maatschappij met haar duur ingekochte energie blijft zitten. Niemand bracht dus nog vaste contracten op de markt. En de ‘modelcontracten’ die maatschappijen verplicht zijn om aan te bieden, moeten ook hun prijzen minstens zes maanden vastzetten, terwijl de klant elk moment kan opzeggen. De prijzen daarvan werden dus torenhoog. Overstappen kon theoretisch wel, maar vrijwel niemand die het deed.

Inmiddels begint daarin wat verandering te komen, al is overstappen nog altijd een onoverzichtelijke brij. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn er grote verschillen in prijzen. Bij een gemiddeld verbruik is het goedkoopste contract 24o euro per maand, het duurste 826 euro. Bedenk dat er ruim vijfhonderd verschillende contracten op de markt zijn, terwijl een gemiddelde vergelijkingssite er nog geen acht op zijn site heeft staan, en je weet als consument dat het haast ondoenlijk is een weloverwogen keuze te maken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw