Premium Lock Hoe de economie door de 1.000 miljard euro schoot

22 maart 2023Leestijd: 13 minuten
Aan het werk bij ASML. Fabrikant van chipmachines en het technologische vlaggenschip van regio Eindhoven. Foto:

Volgens het CBS is de omvang van de Nederlandse economie voor het eerst meer dan duizend miljard euro. Hoe komt een land met nog geen 18 miljoen inwoners in deze twaalfnullenclub? Wat maakt de Nederlandse economie zo bijzonder?

Dat Nederlanders relatief rijk zijn, is bekend. Maar er is ook meteen het besef dat Nederland een klein land is, met nog geen 18 miljoen inwoners. Zoveel hebben ‘we’ dus niet in te brengen op het wereldtoneel. Maar die valse bescheidenheid kunnen Nederlanders binnenkort van zich afwerpen, want de economie is groot.

Die bereikte vorig jaar een omvang van 943 miljard euro en volgens het Centraal Planbureau is de economie dit jaar door de magische grens van 1.000 miljard euro gegaan. Daarmee treedt Nederland toe tot de twaalfnullenclub: landen met een economie van meer dan 1.000 miljard – of 1 biljoen – euro. Een club die wordt genomineerd door landen met een veelvoud aan inwoners. Australië was met 26 miljoen burgers het kleinste land in de club. Hoe heeft Nederland dit voor elkaar gekregen? Wat maakt de Nederlandse economie zo bijzonder? En hoe kan Nederland de welvaart behouden?

Gouden eeuw niet de start

Het is verleidelijk om terug te grijpen op de Gouden Eeuw. Nederland heeft over vele, vele generaties telkens kunnen voortbouwen op de successen van de generaties ervoor. Via infrastructuur, handelsrelaties en vergaarde vermogens. Elke nieuwe generatie erft die van de vorige en voegt er weer iets aan toe.

Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Nederlanders waren ook heel goed in het verspelen van de welvaart van hun voorouders. Bovendien begon het initiële Nederlandse succes niet met de Gouden Eeuw, maar eindigde dit succes juist in de periode die grofweg loopt van 1600 tot 1700. Dat zegt Bas van Bavel (58) van de Universiteit Utrecht, die zich als hoogleraar sociale en economische geschiedenis bezighoudt met onderzoek naar de huidige en vroegere welvaart. Zijn studies leveren uitkomsten op die vaak niet stroken met de gangbare ideeën over tijdperken.

Boeren en ambachtslieden verhoogden de welvaart

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw