Premium Lock Hoe de economie door de 1.000 miljard euro schiet

22 maart 2023Leestijd: 13 minuten
Aan het werk bij ASML. Fabrikant van chipmachines en het technologische vlaggenschip van regio Eindhoven. Foto:

Nederland treedt dit jaar toe tot de exclusieve groep landen met een economie van meer dan 1.000 miljard euro. Hoe komt een land met nog geen 18 miljoen inwoners in deze twaalfnullenclub? Wat maakt de Nederlandse economie zo bijzonder?

Dat Nederlanders relatief rijk zijn, is bekend. Maar er is ook meteen het besef dat Nederland een klein land is, met nog geen 18 miljoen inwoners. Zoveel hebben ‘we’ dus niet in te brengen op het wereldtoneel. Maar die valse bescheidenheid kunnen Nederlanders binnenkort van zich afwerpen, want de economie is groot.

Die bereikte vorig jaar een omvang van 943 miljard euro en het Centraal Planbureau verwacht dat de economie dit jaar door de magische grens van 1.000 miljard euro gaat: naar 1.018 miljard euro om precies te zijn. Daarmee treedt Nederland toe tot de twaalfnullenclub: landen met een economie van meer dan 1.000 miljard – of 1 biljoen – euro. Een club die wordt genomineerd door landen met een veelvoud aan inwoners. Australië was met 26 miljoen burgers het kleinste land in de club. Hoe heeft Nederland dit voor elkaar gekregen? Wat maakt de Nederlandse economie zo bijzonder? En hoe kan Nederland de welvaart behouden?

Gouden eeuw niet de start

Het is verleidelijk om terug te grijpen op de Gouden Eeuw. Nederland heeft over vele, vele generaties telkens kunnen voortbouwen op de successen van de generaties ervoor. Via infrastructuur, handelsrelaties en vergaarde vermogens. Elke nieuwe generatie erft die van de vorige en voegt er weer iets aan toe.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Nederlanders waren ook heel goed in het verspelen van de welvaart van hun voorouders. Bovendien begon het initiële Nederlandse succes niet met de Gouden Eeuw, maar eindigde dit succes juist in de periode die grofweg loopt van 1600 tot 1700. Dat zegt Bas van Bavel (58) van de Universiteit Utrecht, die zich als hoogleraar sociale en economische geschiedenis bezighoudt met onderzoek naar de huidige en vroegere welvaart. Zijn studies leveren uitkomsten op die vaak niet stroken met de gangbare ideeën over tijdperken.

 

Bas van Bavel, hoogleraar sociale en economische geschiedenis

‘Zitten we wel op de goede weg?’

‘Idealiter neemt het bruto binnenlands product toe door een stijging van de ­arbeidsproductiviteit. Maar de groei komt tegenwoordig vooral langs de lijnen van meer uren werken. Zitten we dus wel op de goede weg?

 

‘We hebben een enorm technologisch domein én we zijn goed in het sociale en geesteswetenschappelijke domein, met veel kennis over maatschappelijke vernieuwing. Het dichter samenbrengen van deze expertise vormt de sleutel tot succes bij het aangaan van de maatschappelijke uitdagingen.

 

‘Neem de energietran­sitie. De bottleneck zit hem niet in technologische kennis, maar vooral in de lastige implementatie van de techniek. Daarvoor zijn ­nodig: vernieuwing van de ­arbeidsmarkt, scholing in nieuwe skills en aanpassing van wet- en regelgeving. Net als nieuwe bedrijfs­modellen en het toepassen van inzichten in het gedrag en de keuzes van mensen.

 

‘Door deze expertise beter te benutten, kunnen we niet alleen deze uitdagingen succesvol aan, maar ook blijven bijdragen aan ons verdienvermogen.’

Boeren en ambachtslieden verhoogden de welvaart enorm

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 8,70,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw