Premium Lock Waarom de nieuwe roep om meer rijkentaks niet verstandig is

07 februari 2023Leestijd: 7 minuten
Foto: Flip Franssen/ANP

De roep om meer rijkentaks klinkt weer. Maar de ongelijkheid komt ook doordat de uitgebreide verzorgingsstaat een buffer onnodig maakt voor velen.

Als minister van Financiën zit D66-leider Sigrid Kaag op een enorme herver­delingsmachine. Vele honderden miljarden euro’s wisselen onder haar toeziend oog elk jaar van eigenaar. Er wordt belasting betaald over loon, erfenissen, via de btw en nog veel meer. Een deel van dat geld komt indirect ook weer terug bij degene die het heeft betaald, bijvoorbeeld in de vorm van hypotheekrenteaftrek, of wanneer je door het collectief betaalde zorg gebruikt. Maar een flink deel gaat juist naar mensen die het harder nodig hebben.

‘Zo veel leuke dingen’

Met een grote glimlach nam de minister eind januari het boekje Sander en de brug van Sander Schimmelpenninck in ontvangst. Het boekje bevatte volgens haar ‘interessante voorstellen’ om Nederland een ‘eerlijker land’ te maken. Kort samengevat: belast vermogen net zo zwaar als arbeid, hervorm het onderwijs, versober de belastingen rond pensioenen, geef iedere jongere 100.000 euro en voer een maatschappelijke dienstplicht in. Publicist Rutger Bregman vatte de publieke receptie rond het boek goed samen in een podcast met Schimmelpenninck toen hij zei dat je ‘zo veel leuke dingen [kunt] doen voor de mensen als je vermogen eerlijk gaat belasten’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Maar is dat wel zo?

Op het eerste gezicht wel, maar op het tweede gezicht blijft er onder de streep maar bar weinig over als je vermogen nog meer belast. Nederlanders hadden in 2021 alles bij elkaar maar liefst 3.900 miljard euro opgepot in pensioenfondsen, eigen bedrijven, spaarrekeningen, kunst aan de muur en in oude sokken. Ruim driekwart daarvan is niet of nauwelijks belast.

Waarom is dat vermogen niet belast?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw